X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ucraina: Iulia Timoșenko îl compară pe Ianukovici cu Stalin și cere alungarea lui de la putere

6 dec. 2013,, 10:45   Externe
4556 9
Foto: rbc.ru
Opozanta ucraineană încarcerată Iulia Timoșenko l-a comparat pe președintele ucrainean Viktor Ianukovici cu Stalin și l-a acuzat că transformă Ucraina într-o "Coree de Nord", cerînd opoziției să îl alunge de la putere după represiunea care a avut ca țintă manifestanții proeuropeni, transmite AFP.

"Asistăm în Ucraina la apariția unui nou Stalin. Dacă nu îl oprim acum cu ajutorul lumii democratice, vom avea aici o altă Coree de Nord", a declarat Iulia Timoșenko într-un apel citit joi seară de fiica sa Evghenia în fața miilor de ucraineni care protestează față de suspendarea integrării în Uniunea Europeană și represiune.

"Poporul ucrainean trebuie să ia imediat puterea și să nu mai poarte amabile negocieri cu dictatorul", a continuat fostul premier, simbol al "Revoluției portocalii" prooccidentale din 2004, insistînd asupra caracterului "pașnic" al contestării. "Fie cîștigăm acum, fie să vă pregătiți pentru ani de dictatură", a continuat ea.

"Cred în voi! Îmi pare rău că nu sînt alături de voi și vă doresc victoria din tot sufletul meu", a subliniat Iulia Timoșenko.

Fostă prim-ministru și candidată înfrîntă în alegerile prezidențiale din 2010 în fața lui Ianukovici, Timoșenko se află în închisoare din 2011 unde ispășește o condamnare de șapte ani pentru abuz de putere.

Această afacere este considerată de opoziție ca fiind o răzbunare politică.

Eliberarea Iuliei Timoșenko sau transferul ei în străinătate pentru îngrijiri medicale a fost condiția cheie pusă de Uniunea Europeană înainte de semnarea acordului de asociere cu Ucraina, suspendat de puterea de la Kiev în ultimul moment.
Această schimbare în favoarea Rusiei a declanșat o mișcare de protest fără precedent de la "Revoluția portocalie".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?