Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce trebuie să postim? Află opinia unui expert (VIDEO)

28 noi. 2013,, 17:50   Societate
4700 0
Foto: noi.md
De astăzi creştinii care respectă calendarul ortodox de stil vechi intră în Postul Naşterii Domnului. Astfel, în decurs de 40 de zile, adică pînă pe 7 ianuarie, cînd se sărbătorește Crăciunul, credincioșii trebuie să excludă din alimentație produsele de origine animalieră, transmite NOI.md.

Expertul în probleme bisericești Viorel Ciubotaru a subliniat pentru NOI.md că postirea este o formă de desăvîrșire duhovnicească a omului care vrea să scape de păcate. ”Biserica a introdus aceste posturi pentru că rostul vieții creștinului este de a scăpa de păcate și de a se uni cu Hristos. Prin post noi ne apropiem de îngeri, care nu depind de legitățile biologice sau gravitaționale ale acestei lumi. Anume postul și rugăciunea sînt cele două aripi cu ajutorul cărora creștinul zboară spre Dumnezeu. Postirea ține, firește, nu numai de înfrînarea pîntecelui, dar și a oricăror instincte ale noastre precum mînia, pofta sexuală, gîndurile rele etc. În post trebuie să ne concentrăm mai mult asupra rugăciunii. Ca și duminica, în această perioadă trebuie să citim cărți sau să purtăm anumite discuții duhovnicești”, a precizat Viorel Ciubotaru.

De menționat că în postul Crăciunului se face dezlegare doar la peşte, ulei şi vin, în zilele de sîmbătă şi duminică, dar și de sărbătorile Intrării Maicii Domnului în Biserică, a Sfîntului Andrei şi a Sfîntului Ierarh Nicolae.

Cele patru posturi închinate Mîntuitorului Iisus Hristos au fost introduse de biserică încă în primele secole ale creștinismului. Cel mai tîrziu a fost introdus postul Sfinților apostoli Petru și Pavel – în secolul IV.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?