Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4043

SUA şi-a pierdut dreptul de vot la UNESCO din cauza opoziţiei faţă de aderarea palestinienilor

8 noi. 2013,, 20:00   Externe
2682 0
Foto: blog.unwatch.org
Statele Unite şi-au pierdut dreptul de vot în cadrul UNESCO după ce un oficial a declarat că Washingtonul a ratat un termen important, la doi ani după sistarea cotizaţiilor către agenţie, în semn de protest faţă de decizia de a face Palestina membră a UNESCO.

Potrivit normelor UNESCO, Statele Unite au avut timp pînă astăzi dimineaţă să reia finanţarea sau să prezinte o explicaţie pentru datoriile lor. În condiţiile în care niciunul dintre aceste evenimente nu a avut loc, SUA şi-au pierdut automat votul, explică un oficial UNESCO, care nu a fost autorizat să vorbească în public despre acest subiect.

Potrivit agenţiei AP, pierderea votului va însemna că SUA nu vor mai putea participa la deciziile de finanţare pentru agenţie, cel mai bine cunoscută pentru programul său de a proteja culturile din lume prin intermediul site-urilor de patrimoniu.

Influenţa americană în cultura, ştiinţa şi educaţia din întreaga lume se confruntă cu o lovitură importantă, ca urmare a pierderii drepturilor SUA de vot în cadrul UNESCO, comentează agenţia respectivă, preluată de Agerpres. De asemenea, Washingtonul va trebui să plătească milioane de dolari pentru a-şi recîştiga vocea în cadrul UNESCO.

Statele Unite nu şi-au plătit contribuţiile în cadrul organizaţiei cu sediul la Paris de trei ani, în semn de protest faţă de decizia guvernelor lumii pentru a face Palestina un membru al UNESCO în 2011.

Suspendarea contribuţiilor americane, în valoare de 80 de milioane de dolari pe an - reprezentînd 22% din bugetul total al UNESCO - a adus agenţia în pragul unei crize financiare şi a forţat-o să reducă finanţarea unor iniţiative americane, cum ar fi educaţia privind Holocaustul şi cercetarea tsunami-urilor, în ultimii doi ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?