X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova va scoate din uz produsele ce conţin mercur

15 oct. 2013,, 16:19   Societate
4323 0
Foto: blogspot.com
În Republica Moldova vor fi scoase din uz produsele care conţin mercur sau compuşi ai acestuia. Potrivit ministrului mediului, Gheorghe Şalaru, aceste condiţii sînt impuse de Convenţia Minamata privind mercurul, semnată de Moldova în Japonia. ”Convenția reglementează producția și comercializarea produselor cu conținut de mercur, deschiderea unor mine noi pentru extracția mercurului, introducerea unor restricții serioase la utilizarea industrială a acestui metal. Documentul mai prevede interzicerea după anul 2020 a producerii, importului şi exportului a unei întregi game de produse ce conţin mercur, de exemplu, a termometrelor”, a menționat ministrul mediului.

Potrivit lui Gheorghe Șalaru, organele de profil din Moldova urmează să elaboreze un plan de acţiuni privind inventarierea rezervelor de mercur din țară cu lichidarea ulterioară a acestora.

Convenţia Minamata a fost semnată de140 de state și va intra în vigoare după ce va fi ratificată de 50 de țări. Autorii proiectului consideră că aceasta ar putea dura trei-patru ani.

Mercurul se găsește în mai multe mărfuri de larg consum: termometre, lămpi, produse cosmetice etc. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, inhalarea vaporilor de mercur prezintă un pericol substanțial pentru imunitatea omului, influențînd negativ sistemul nervos și afectînd activitatea creierului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?