X 
Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

Nantoi: Isteria Tiraspolului privind posturile migraționale – un scenariu de destabilizare a situaţiei politice în RM

2 oct. 2013,, 16:18   Societate
4145 7
Foto: interakt.md
Nemulțumirile Tiraspolului privind instalarea posturilor migraționale în zona de securitate de la Nistru sînt parte a unui scenariu de destabilizare a situației politice din R. Moldova. Opinia a fost făcută într-un interviu pentru Europa Liberă, de analistul politic, Oazu Nantoi, transmite NOI.md.

Oazu Nantoi a specificat că aceste divergențe apărute între Tiraspol și Chișinău sînt dictate de la Moscova. ”Federaţia Rusă insistent promovează politica de pasportizare a locuitorilor din stînga Nistrului cu paşapoarte ruseşti. Inclusiv, contrar oricăror norme internaţionale, la Tiraspol, de facto, este deschisă un fel de secţie consulară, unde locuitorilor din stînga Nistrului li se eliberează paşapoarte ruseşti biometrice. Federaţia Rusă este deranjată de perspectiva că aceşti locuitori de pe malul stîng, deplasîndu-se pe malul drept, vor fi fixaţi în calitate de cetăţeni străini care, în mod normal, trebuie să respecte nişte reguli şi anume: e vorba de permisul de reşedinţă pe care trebuie să îl aibă. Şi Federaţia Rusă nu doreşte ca acest segment al populaţiei din stînga Nistrului să se repadă să obţină cetăţenie moldovenească, în special, ţinînd cont de perspectiva promisă, anunţată, de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni”, a precizat Nantoi.

Analistul susține că această isterie a Tiraspolului este doar un scenariu, întrucît ”conducerea R. Moldova a realizat un ciclu de consultări intense atît cu partenerii străini, precum şi în Comisia parlamentară, la guvern şi se caută o modalitate de funcţionare a acestor oficii teritoriale, care nu-i va deranja pe cetăţenii străini, ce locuiesc permanent în stînga Nistrului”.

De asemenea, Oazu Nantoi a subliniat că formatul „5+2” contravine esenţei conflictului, iar așa numitul ministru de externe al rmn, Nina Ştanski, are ordinul de la Moscova de a spune „nu”, în orice situaţie. ”Unicul lucru, care se schimbă, sînt hainele demonstrate de doamna Ştanski în funcţie de anotimp şi de locul geografic unde au loc întrunirile”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?