X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

"Radio Moldova" trece la standardele internaţionale de radiodifuziune digitală

18 sep. 2013,, 10:37   Societate
3650 0
Foto: timpul.md
Compania Naţională "Radio Moldova" va trece la standardele internaţionale de radiodifuziune digitală Digital Radio Mondial (DRM).

După cum au comunicat pentru Agenţia "Infotag" surse din cadrul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), ÎS "Radiocomunicaţii" a instalat, în oraşul Codru, în cadrul programului de implementare a noilor tehnologii, în regim de testare, un emiţător nou de radiodifuziune pe unde medii în frecvenţa 873 kHz. Dispozitivul este furnizat de Germania şi va permite difuzarea programului naţional "Radio Moldova" atît în regim analogic, cît şi în regim digital DRM (Digital Radio Mondial).

Potrivit sursei, la sfîrşitul testării, care va dura pînă în octombrie, ministerul intenţionează să achiziţioneze echipamente noi.

"Echipamentul este vechi şi, prin urmare, are sens să-l înlocuim. După testare vom anunţa o licitaţie. Numai un transmiţător costă aproximativ 150 de milioane de euro", a relatat sursa.

Viceministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Dumitru Parfentiev consideră că "noua tehnologie DRM permite diminuarea esenţială a consumului de energie electrică".

"Noua tehnologie DRM garantează siguranţa în exploatare şi optimizează cheltuielile de mentenanţă. Mai mult, odată cu tranziţia la standardul DRM, radioascultătorii vor putea recepţiona postul Radio Moldova pe o arie mai vastă şi cu o calitate mai bună a sunetului", a afirmat Dumitru Parfentiev.

DRM este un set de tehnologii digitale de radiodifuziune, care asigură calitatea difuzării, comparabilă cu cele FM, şi foloseşte frecvenţe sub 30 MHz, adică intervalele de unde lungi, medii şi scurte. Folosirea acestor intervale, se poate obţine o extindere a gamei de emitere a semnalului. Această tehnologie este utilizată în România, Italia şi Germania.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?