Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4054

"Va fi război". Lovitura pe care o pregăteşte China

1 aug. 2013,, 10:40   Externe
11557 4
Foto: ekoavrasya.net
Armata chineză se pregătește de „război popular” în rețeaua mondială a internetului și care va fi întărit de un atac cosmic asupra sateliților inamici. Un război pentru care vor fi mobilizați atît militari, cît și civili, scrie presa de pretutindeni, citînd un raport intern al ministerului chinez al apărării.

Raportul a fost elaborat de patru specialisti ai centrului de cercetari pentru armata, institutie cu sediul la Shanghai, noteaza Freebeacon.com. Autorii documentului analizeaza posibilitatea unei confruntari cibernetice intre China si Statele Unite. Conform textului, soldati ai viitorului razboi vor fi nu numai militari, dar si toti cei care detin cunostinte si deprinderi in domeniu si de aceea „razboiul cibernetic poate fi catalogat drept un razboi popular”.

Raportul face, de asemenea, referire, la posibilitatea dezvoltarii unei arme cosmice, detaliind, totodata, rolul ei in eventualul razboi cibernetic. In opinia analistilor chinezi, o astfel de arma ar deveni acel avantaj capabil sa ajute China sa devanseze SUA in cazul unui conflict armat.

Spatiul cibernetic depinde in mod direct de sateliti, motiv pentru care „perimetrul extraterestru este, fara indoiala, sortit sa devina principalul teatru de actiuni militare in cazul unui razboi cibernetic”, precizeaza raportul. Avand in vedere faptul ca statiile terestre care asigura functionarea internetului sînt mai greu de atacat, satelitii cosmici devin tinte firesti. In plus, noteaza autorii raportului, satelitii sînt lipsiti, practic, de protectie, ceea ce ii face extrem de vulnerabili.

Eventualul razboi cibernetic ar urma sa se desfasoare pe trei directii: atacuri in spatiul cibernetic, aparare si suport (adica spionaj, strangerea de date necesare). Atacurile sînt, la randul lor, de doua categorii: „usoare” si „dure”. Primele sînt destinate slabirii adversarului prin deteriorarea functionarii infrastructurii cibernetice, prin crearea de bruiaje, scoaterea din functiune a retelelor de comunicatii, lansarea de virusi, sustragerea si distrugerea de informatii, precum si „bombardamente in retea”.

Atacurile „dure” presupun utilizarea rachetelor, a instalatiilor laser si a altor tipuri de armament, capabile sa afecteze starea spatiului cibernetic in ansamblul lui. Autoritatile chineze au refuzat sa comenteze informatiile legate de acest raport. Oricum, China neaga, in cele mai multe dintre cazuri, toate acuzatiile de terorism cibernetic, noteaza, pe de alta parte, publicatia rusa Vzgliad.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?