Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

PAS: Încheierea Acordului cu Ucraina ar putea lipsi Moldova de apă potabilă

24 noi. 2017,, 10:41   Societate
2049 2

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a solicitat suspendarea negocierilor între Moldova și Ucraina pe marginea semnării unui acord privind Complexul Hidroenergetic Dnestrovsk.

Secretarul general al PAS, Igor Grosu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de joi că încheierea Acordului ar putea duce la un deficit de apă potabilă în Moldova. Ecologii experți deja bat alarma în legătură cu faptul că volumul de apă al Nistrului scade pe an ce trece, iar construcția de către Ucraina a încă șase hidrocentrale ar putea duce la o catastrofă ecologică”.

Potrivit lui, semnarea Acordului în forma lui actuală vine în disonanță cu prevederile Acordului de asociere cu UE, care presupune că construcția CHE ar putea fi efectuată doar după o analiză a experților a impactului asupra rîului, ceea ce nu a fost făcut.

„Există un pericol ca acel acord să fie semnat pînă la finele acestui an. Astfel de grabă ne dovedește că acest lucru ar fi în beneficiul oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc și al colegilor lui ucraineni”, consideră Grosu.

Potrivit vicepreședintelui PAS Mihai Popșoi, Plahotniuc și-ar dori să obțină sprijinul oligarhilor ucraineni în problema transnistreană și, de dragul acestui lucru, este dispus să jertfească interesele cetățenilor Moldovei.


La 13 iulie 2016, Cabinetul de miniștri al Ucrainei a aprobat Programul de dezvoltare a hidroenergeticii pînă în 2026, care presupune construcția a ;ase hidrocentrale în cursul superior al rîului Nistru. Pentru realizarea acestuia Guvernul Ucrainei intenționează să atragă peste 2 miliarde de investiții străine.

Construcția a stîrnit îngrijorări în mediul ecologilor experți din Moldova și Ucraina, care în repetate rînduri au sesizat guvernele ambelor țări, precum și instituțiile europene, inclusiv Comisia Europeană.

Însă Ucraina nu a renunțat la continuarea construcțiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?