Veteran de război cere ajutorul lui Plahotniuc

Veteran de război cere ajutorul lui Plahotniuc

Nicolae Besedovschi, președintele Organizației veteranilor de război pentru independența și integritatea Republicii Moldova „Maica Îndurerată”, înaintează o scrisoare deschisă către președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pe care îl roagă să-i facă dreptate.

Bărbatul acuză că de 12 ani i se încalcă dreptul la proprietate din cauza corupției din sistemul vamal. Potrivit lui, în anul 2005, pentru că nu a vrut să dea mită, i-a fost reținut la vamă un automobil pe care îl aducea din Olanda și de atunci nu poate intra în posesia autovehiculului.

Într-o conferință de presă la IPN, Nicolae Besedovschi, spune că, timp de 12 ani, copiii săi sînt nevoiți să îndure foame și neajunsuri pentru că banii din care au procurat automobilul erau economiile familiei de-o viață. „Da, pentru familia noastră această proprietate are un preț mare deoarece din momentul în care am fost lipsiți de ea nu mai putem ieși din groapa asta săpată de vameși. Dați-ne, vă rog, mîna dumneavoastră puternică ca să putem ieși din această groapă a fărădelegilor. De acum încolo, nu vom mai striga după ajutor. Acesta este ultimul strigăt de disperare a familiei noastre, din această groapă, către dumneavoastră, ca să învingă lumina și dreptatea, dar nu întunericul”, se menționează în scrisoare.

În 2005, la trecerea frontierei de stat prin punctul vamal Cahul, Nicolae Besedovschi spune că vameșii i-au cerut mită 1800 de euro pentru ca să poată devama automobilul. Vameșii au invocat norma legală care interzice importul mașinilor mai vechi de zece ani. Nicolae Besedovschi susține însă că mașina pe care o aducea din Olanda a fost fabricată în 1995 și în momentul în care trecea frontiera cu ea nu erau împliniți încă zece ani. Bărbatul spune că a refuzat să dea mită și a fost lipsit de proprietate, chiar dacă nu exista temei pentru reținerea unității de transport.

Nicolae Besedovschi a mers în instanța de judecată. Potrivit bărbatului, Curtea de Apel a admis declarația verbală a funcționarilor vamali, care au spus că mașina este produsă în 1994, ignorînd documentele care confirmă anul producerii 1995. La Curtea Supremă de Justiție, printr-o decizie irevocabilă, anul de fabricare a mașinii a fost declarat 1994.

Nicolae Besedovschi a mers din nou în instanță, iar în 2013 Curtea de Apel a admis documentele care atestă anul fabricării mașinii 1995, fapt confirmat și printr-o decizie irevocabilă a CSJ.

Astfel, există două decizii irevocabile ale CSJ total diferite cu referire la același obiect.

Bărbatul spune că automobilul, aflîndu-se atît de mult timp sub cerul liber, cel mai probabil este ruginit și nefuncțional. Singurul lucru pe care și-l dorește este ca „legea să fie pusă pe masă” și să-i fie respectat dreptul fundamental la proprietate.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load