X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

CEC pune punctele pe I privind modalitatea de votare în 2018

26 oct. 2017,, 17:51   Politică
4017 0

Conceptul privind votul electronic nu va fi funcțional în anul 2018, cînd vor avea loc alegerile parlamentare. Declarația aparține Președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

În cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, Alina Russu menționează că pentru realizarea acestui concept sînt nevoie de resurse financiare.

„Noi în planul strategic de activitate avem prevăzută această activitate; avem un studiu de fezabilitate realizat în anul 2016, pe care l-am făcut public și ne-am propus să pilotăm această modalitate de vot, care este una alternativă, anul viitor. Iar pentru realizarea acestei acțiuni, inclusiv se regăsește și în bugetul pe care l-am aprobat pentru anul viitor care ulterior, sperăm, va fi inserat în legea bugetară anuală. Pentru pilotarea acestui tip de votare este necesară identificarea resurselor financiare. Noi avem studiul de fezabilitate…”, spune Alina Russu.

Președinta CEC menționează că, la moment, instituția se află la etapa de pilotare a proiectului.

„Trecerea la votarea prin Internet nu este o procedură pe care poți s-o realizezi peste noapte. Este necesar inițial de a avea un studiu de fezabilitate, de a vedea cum ne propunem noi, pentru că sînt mai multe posibilități de votare prin Internet – fie că se votează pînă la ziua votării, fie că se votează în ziua votării… De aceea sînt mai multe aspecte atît din punct de vedere tehnic care trebuie foarte bine statuate, cît și din punctul de vedere al reglementărilor. Noi acum sîntem la etapa în care vrem să pilotăm această modalitate. Deci, pilotarea – se identifică un grup focus care participă la votarea prin Internet, după care arătăm care sînt rezultatele și să vedem dacă este credibilitate din partea subiecților electorali, din partea societății, opiniei publice vizavi de această procedură de vot. După care se purcede la inițiativa legislativă și la susținerea reglementărilor”, menționează Alina Russu.


De asemenea, ea a punctat că la alegerile parlamentare, din anul viitor, nu va fi posibilă votarea electronică.

„În scrutinul parlamentar din 2018 nu va fi posibilă implementarea votului prin Internet, pentru că este necesar timp pentru realizarea acestui tip de vot și, în primul rînd, să cunoaștem că toți subiecții electorali implicați în procesele electorale sînt de acord ca această modalitate să fie realizată, pentru că, dacă nu va exista această credibilitate, atunci sigur că numărul scepticilor va fi mult mai înalt și atunci rezultatele acestui vot, cum vor fi ele aplicate”, a spus Alina Russu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?