X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

A fost ales noul preşedinte al AITA

28 sep. 2017,, 14:40   Societate
5273 0

Noul preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) a devenit omul de afaceri Mihail Usatîi.

Ieri, la Adunarea extraordinară, convocată de revizorul Asociaţiei, Elena Livădaru, fondatorii AITA l-au votat pe Usatîi cu 48 din 53 de voturi.

Odată cu alegerea noului preşedinte al Asociaţiei, a fost găsit un compromis în confruntarea îndelungată între fostul preşedinte al AITA, Grigore Bernavschi, şi fondatorii Asociaţiei.

Anterior, membrul Consiliului AITA, Serghei Magdaluiuc, a declarat că "Bernavschi nu a justificat încrederea acordată pentru funcţia de preşedinte şi în iulie 2016, cu voturile a 28 din 51 de membri ai AITA, preşedinte a fost ales Eugen Gubceac, care activa în Asociaţie în calitate de secretar general".

Cu toate acestea, Ministerul Justiţiei a refuzat să îl înregistreze pe Gubceac în calitate de nou şef al AITA, invocînd faptul că adunarea a avut loc cu încălcarea statutului. Din acest motiv, Bernavschi era preşedinte interimar. Prin ordinul său, el l-a demis pe Gubceac din funcţia de secretar general, decizie care a fost atacată în instanţa de judecată.

Faţă de Bernavschi avea pretenţii şi Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU). Astfel, IRU a expediat o scrisoare către Guvernul RM, în care a solicitat să fie întreprinse măsuri pentru eliberarea lui Grigore Bernavschi din funcţia de preşedinte al AITA. În caz contrar, IRU avertiza că le va interzice transportatorilor moldoveni să circule în baza sistemului de carnete TIR. Acest lucru i-ar fi putut pune pe transportatorii moldoveni în condiţii financiare mult mai grave comparativ cu alţi transportatori de pe teritoriul Uniunii Europene.

Experţii susţin că alegerea lui Mihail Usatîi în funcţia de preşedinte al AITA pe un termen de un an trebuie să ducă atît la consens în interiorul Asociaţiei, cît şi la detensionarea relaţiilor cu IRU.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?