X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Lauda nepotrivită îi împinge pe copii spre minciună

22 sep. 2017,, 18:10   Societate
1769 0

S-a dovedit că copiii lăudați pentru inteligență sînt mai predispuși să mintă decît copiii care sînt lăudați că fac o treabă bună, potrivit site-ului Universității din California, San Diego.


Oamenii de știință din SUA, Canada și China au dezvăluit pentru publicația Psychological Science rezultatele unui studiu efectuat în rîndul copiilor chinezi de trei și cinci ani. Experimentul a implicat 300 de copii care trebuiau să răspundă la întrebări folosind cartele cu numere. Primul grup de participanți a fost lăudat pentru minte, al doilea pentru rezultat, iar al treilea, grupul de control, nu a fost lăudat deloc.
Apoi, cerîndu-le copiilor să nu trișeze și să nu încerce să copieze răspunsul corect, adulții au părăsit încăperea în care a avut loc experimentul. Observațiile asupra participanților au continuat cu ajutorul unei camere video.


Rezultatele au fost aceleași, atît pentru copiii de trei ani, cît și pentru cei de cinci ani, indiferent de sex: participanții din primul grup au recurs mai des la minciună, profitînd de absența adulților.
O altă lucrare, publicată în Science Development, arată că rezultatele experimentului sînt adevărate chiar dacă adultul nu laudă copilul, ci doar spune că are reputația de băiat inteligent sau de fată inteligentă.
Anterior s-a comunicat că lauda abilităților înnăscute, și nu a rezultatelor muncii, poate reduce motivația copiilor. Acum s-a dovedit că o laudă inadecvată are consecințe morale negative. Oamenii de știință cred că un copil care este lăudat pentru minte simte presiunea și în orice fel încearcă să-și justifice reputația primită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?