X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Filip: Vom îndeplini toate condiţiile pentru a primi asistenţă de la UE

22 sep. 2017,, 12:10   Economie
3237 5

Toate condiţionalităţile pentru alocarea asistenţei macrofinanciare din partea UE vor fi îndeplinite, astfel încît aceasta să poată fi alocată Republicii Moldova conform calendarului convenit.

O declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Pavel Filip la întrevederea cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, desfăşurată la New York în marja sesiunii Adunării Generale a ONU.

Surse din cadrul Guvernului au relatat că oficialii au discutat despre gradul de implementare a Acordului de asociere RM-UE şi acţiunile prioritare care urmează a fi întreprinse în acest sens în perioada 2017-2019.

Comisarul Johannes Hahn a spus că Uniunea Europeană va continua să sprijine autorităţile de la Chişinău în promovarea politicilor orientate spre beneficiul cetăţenilor.

Interlocutorii au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic, care urmează să fie organizat în luna noiembrie curent la Bruxelles. În context, premierul Pavel Filip a reiterat importanţa acestei platforme pentru ţara noastră, menţionînd că succesul Parteneriatului Estic va fi un succes al statelor membre şi al Uniunii Europene.

În luna iulie, Parlamentul European a votat pentru ca Moldovei să-i fie acordată o asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 mil. euro pentru susţinerea planului de stabilizare economică şi pentru desfăşurarea reformelor structurale. Din această sumă, 60 mil. euro vor fi acordaţi sub formă de împrumut, iar 40 mil. euro – sub formă de grant.

Asistenţa este acordată în schimbul pachetului de reforme, pe care Guvernul l-a coordonat cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Totodată, Moldova trebuie să îndeplinească un şir de condiţii, în special, în domeniul respectării democraţiei, statutului de drept şi drepturilor omului, în domeniul combaterii corupţiei, asigurării transparenţei în gestionării finanţelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?