Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Angajarea manechinelor prea slabe și prea tinere, interzisă

7 sep. 2017,, 01:30   Externe
2435 0

Grupurile Kering și LVMH, care reprezintă nume mari din industria modei, precum Gucci, Saint Laurent, Vuitton și Dior, au adoptat o cartă comună ce prevede interdicția de a angaja manechine prea slabe și cu vîrste mai mici de 16 ani, informează AFP.

Publicată miercuri, cu o zi înainte de deschiderea Săptămînii Modei de la New York, noua cartă "despre relațiile de muncă și bunăstarea manechinelor" a fost semnată în urma unui demers inedit, inițiat după o serie de polemici, în special asupra condițiilor de angajare a modelelor cu ocazia evenimentului similar de la Paris ce a avut loc în luna februarie.

Documentul prevede o serie de angajamente destinate aplicării imediate în lumea întreagă, cu ocazia ședințelor foto pentru campanii publicitare și pentru prezentările de modă ale unor mărci ce aparțin celor două grupuri franceze (Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Christopher Kane, Stella McCartney, pentru Kering, și Dior, Vuitton, Givenchy, Celine, Kenzo, Fendi, Loewe, Berluti, Pucci, Marc Jacobs și Loro Piana, pentru LVMH).

"Voiam să acționăm repede și să lovim puternic, pentru ca lucrurile să se miște cu adevărat, și să încercăm să îi incităm la maximum pe ceilalți actori din această profesie să ne urmeze exemplul", a declarat pentru AFP Francois-Henri Pinault, CEO-ul grupului Kering.

Antoine Arnault, membru în consiliul de administrație al LVMH și fiul CEO-ului Bernard Arnault, a salutat la rîndul lui această cartă despre care a spus că "schimbă cu adevărat datele problemei".


Noile angajamente merg dincolo de dispozițiile legale referitoare la angajarea manechinelor, intrate în vigoare în Franța în luna mai. Astfel, carta impune prezentarea unui certificat medical datînd de cel mult șase luni, în timp ce legea prevede ca acest certificat — ce ține cont de indicele de masă corporală (IMC) — poate să aibă o vechime de pînă la doi ani.

În contextul în care manechinele prea slabe generează cu regularitate polemici, mărcile din industria modei franceze s-au angajat să interzică utilizarea manechinelor cu cele mai mici mărimi (32 în standardele franceze feminine și 44 în standardele franceze masculine, echivalente ale mărimii XXS din standardele mondiale).

"Dispoziția în privința taliei, cuplată cu certificatul medical mai recent de șase luni, este o măsură foarte puternică, ce ne va permite să mergem înainte", a declarat Francois-Henri Pinault.

"Mulți oameni nici nu sînt la curent cu existența mărimii XXS", a recunoscut Antoine Arnault. "Însă un anumit număr de creatori de modă își creau prototipurile după mărimea XXS. Acum acest lucru s-a terminat, mărimile vor fi de acum înainte începînd cu 34 (în standardul de mărime francez, n.r.), care este în continuare o mărime foarte mică".

Casele de modă interzic, de asemenea, angajarea unor manechine mai tinere de 16 ani pentru articole vestimentare destinate adulților.

"Au fost comise abuzuri", a spus Antoine Arnault. "O fată de 15 ani nu deține bagajul necesar pentru a înfrunta lumea dificilă a modei și a profesiei de manechin", a adăugat Antoine Arnault, care este căsătorit cu top-modelul Natalia Vodianova.

Vîrsta prea mică a manechinelor este adeseori criticată: adolescente de 14 și 15 ani au defilat în trecut pe podiumurile tuturor mărcilor prestigioase din industria modei.

Carta stipulează condițiile de muncă ale manechinelor, în special pentru cele mai tinere (16-18 ani), și reglementează "situațiile de nuditate sau seminuditate". Documentul prevede, de asemenea, ca modelele să aibă "acces la alimente și băuturi adaptate nevoilor lor alimentare".

Săptămîna Modei de la Paris a fost marcată în februarie de o polemică declanșată de directorul de casting american James Scully. El a pus sub semnul întrebării condițiile în care a fost organizat un casting pentru casa Balenciaga de doi dintre concurenții lui, pe care i-a acuzat de tratament "sadic și plin de cruzime" față de tinerele modele, care au fost nevoite să aștepte ore întregi, în picioare, pe scări.

Implementarea noilor dispoziții va fi supravegheată de un comitet de monitorizare, alcătuit de cele două grupuri — LVMH și Kering.

"Directorii generali ai mărcilor din grupul meu vor veghea ca aceste măsuri să fie aplicate peste tot. O marcă care nu se conformează cu noua cartă va trebui să îmi dea socoteală", a avertizat Francois-Henri Pinault, care dorește ca industria modei să înregistreze în viitor "progrese rapide" și în privința chestiunii ce vizează diversitatea manechinelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?