Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ce va fi cu leul: prognozele experților

5 sep. 2017,, 10:39   Economie
29972 0

Vladislav Bordeianu

Pe piața moldovenească continuă întărirea valutei naționale.

Este un proces obiectiv sau e forțat artificial pentru atingerea unor scopuri? Ce spun experții, ce ne așteaptă în timpul apropiat pe piața valutară și ce recomandări ne oferă în privința economiilor.

Ce va fi cu leul

În opinia participanților la piața valutară, în timpul apropiat nu se prevăd oscilații serioase ale cursului de schimb. Avînd în vedere veniturile prognozate la începutul toamnei de la exportul culturilor cerealiere și oleaginoase, deprecierea valutei naționale este puțin probabilă. Dealerii nu văd din ce cont poate crește interesul la cumpărarea euroului și dolarului american. În actualele condiții economice, cursul oficial al leului reflectă cererea și oferta pe piața valutară.

Finanțistul Sergiu Gaibu consideră că cotația leului moldovenesc nu se va schimba semnificativ. „Exportul, reducerea achizițiilor peste hotare vorbesc despre faptul că balanța de plăți a Moldovei s-a echilibrat mai mult sau mai puțin. În această perioadă nu trebuie să ne facem griji. Pe parcursul verii Banca Națională a efectuat mai puține intervenții valutare. Cînd inflația era la nivelul stabilit de regulator, ei cumpărau valută. BNM dispune de pîrghii de a menține leul la un nivel confortabil pentru politica Băncii. Cel mai probabil, spre iarnă, leul va pierde puțin din pondere”, a presupus expertul.


Directorul executiv al Centrului de Studii Strategice şi Reforme, Galina Șelari, a menționat că se atestă o întărire puțin neașteptată a valutei naționale față de euro și dolar. Desigur, situația din țară depinde de situația de pe piețele externe, de faptul ce se va întîmpla, în primul rînd, în SUA și UE. Deocamdată, dolarul slăbește puțin pe piețele valutare, iar euroul se întărește nesemnificativ.

„Cît privește Moldova, este evidentă tendința spre întărirea leului, deoarece, eu, din păcate, nu văd motive economice, spune expertul. Situația privind cursul valutei noastre, într-o măsură oarecare va depinde de faptul dacă țara noastră va obține finanțare externă, adică, dacă în țară vor ajunge banii europeni pentru susținerea bugetului de stat. Dacă acești bani vor apărea în trezorerie, atunci leul va începe să slăbească”.

Ex-directorul Direcției sectorului real al economiei din cadrul Ministerului Economiei Dumitru Barbalat, invocînd prognozele băncii comerciale americane Morgan Stanley Bank, a scris pe rețelele de socializare că la sfîrșitul anului 2017 – începutul anului 2018, euroul va ajunge pînă la 22,5 lei, iar dolarul pînă la 18. „Asta în timp ce Ministerul Economiei a promis tocmai 20 de lei pentru un dolar. Dar nu a prognozat nimic în privința monedei europene. Este un fel de prognoză șmecheră”, a scris el.

Notă: Potrivit prognozelor Ministerului Economiei, coordonate cu experții Fondului Monetar Internațional, la sfîrșitul anului 2017, cursul de schimb va constitui 20,1 de lei pentru 1 dolar, la finele anului 2018 – 21,1 lei, la finele anului 2019 – 21,9 lei, iar la finele anului 2020 – 22,6 lei pentru un dolar.

În opinia economistului Mihail Poisic, în rezervele băncii sînt bani înghețați, prevăzuți pentru excluderea speculațiilor pe piața valutară. Expertul a presupus că în prezent are loc cumpărarea valutei. Oferind prognoza, Ministerul Economiei a dat asigurări că cursul mediu de schimb al leului moldovenesc față de dolarul american va constitui 20 de lei pentru $ 1. Pe seama acestui fapt mulți cîștigă, cel puțin, 10%. O afacere minunată, susține specialistul. De asemenea, el a presupus că, dacă Banca Națională va reduce norma rezervelor obligatorii, atunci cursul leului va cădea.

Analiștii internaționali consideră că euroul s-a întărit, deoarece investitorii nu mai consideră dolarul drept un activ sigur pe fundalul factorului nord-coreean. De asemenea, piețele sînt îngrijorate de situația financiară de la Washington. Potrivit estimărilor reprezentanților Băncii de Investiții a SUA; cursul euroului va crește și în 2018 ar putea atinge nivelul lirei sterline. Drept cauză a căderii valutei engleze, potrivit specialiștilor, ar putea fi consecințele Brexit-ului.

În ce valută să ne păstrăm economiile

Fiecare tinde să economisească și să ”pună la ciorap” o parte din banii cîștigați. În acest caz apare întrebarea – în ce valută e mai bine să ne ținem economiile? Nimeni nu va oferi un răspuns univoc. Experții spun că în toate cazurile există un anumit risc.

„Dacă aveți economii, trebuie să fiți foarte atenți în ce bancă le plasați, consideră Galina Șelari. Trebuie să apreciați clar calitatea instituției de credit și să monitorizați singuri situația. Desigur, e mai bine să păstrați banii în diferite valute, dacă aveți suficiente mijloace libere. Ținînd cont de diferiți factori externi, eu aș păstra banii în valută națională. Există o zicală: banii trebuie păstrați în valuta în care sînt cîștigați. Adică dacă veniturile sînt în lei, atunci păstrați-i în lei. Dar din punctul de vedere al deținătorilor acestor economii – potențiali deponenți, trebuie luată o decizie independentă.

Merită oare să investiți banii în locuințe pentru a le da în chirie, cu perspectiva vînzării lor la un preț mai mare, dacă situația pe piață va fi favorabilă? Cu siguranță, da! Cîndva acest lucru va fi convenabil. Dar cînd? Întrebarea rămîne deschisă. Dacă aceasta este o investiție, atunci trebuie să fiți absolut convinși că nu va trebui să recuperați repede acești bani; de asemenea, puteți aștepta momentul cînd pe piața imobiliară va apărea tendința de creștere. Cînd va avea loc acest lucru, e greu de spus, avînd în vedere exodul masiv al populației, al cărui ritm nu încetinește. În al doilea rînd, cînd investim bani în imobil, trebuie să înțelegem că trebuie să suportăm cheltuieli de întreținere a acestui imobil.

Și Mihail Poisic consideră că banii trebuie păstrați în trei valute – în euro, dolari și lei, în cote aproximativ egale.

Sergiu Gaibu le recomandă oamenilor simpli să nu încerce să cîștige pe oscilațiile schimbului valutar. Pentru asta trebuie să fii profesionist și să monitorizezi permanent piața valutară. „Eu recomand crearea unui coș echilibrat de economii în valută. Cu atît mai mult dacă măcar o parte din venit este în valută. Dar totul depinde de planurile persoanei. Dacă ați decis să investiți pe termen lung, atunci cel mai bine e să convertiți valuta 50x50. Dacă planificați în viitorul apropiat, ținînd cont de stabilitatea leului moldovenesc, să schimbați ulterior valuta la cursul de schimb, atunci asta va genera pierderi, deși vor fi oscilații minore. Aceste operațiuni nu sînt justificate. Cel mai bine este să porniți de la planurile cînd vor fi cheltuieli și cînd va exista un coș echilibrat de valute, inclusiv leul moldovenesc. În următoarele cîteva luni schimbări majore nu vor fi”, s-a arătat convins expertul.

Efectul furtului miliardului

Furtul miliardului ne-a scos din starea de echilibru instabil într-o direcție negativă, deoarece banii scoși din țară, practic, nu se întorc, susține Galina Șelari. Ceea ce ni se spune că au fost restituiți, în realitate nu au fost restituiți, ci au fost vîndute activele băncilor, care nu au ieșit din țară. Iar cît privește banii care au ieșit din țară, ceea ce noi numim „furtul miliardului”, banii ce trebuie restituiți în rezervele Băncii Naționale, aceștia încă nu au ajuns în țară. Deocamdată, autoritățile caută surse pentru a-și îndeplini obligațiile asumate de Guvern, inclusiv față de FMI”.

Notă: Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, pînă pe 1 iunie 2017, din creditul urgent oferit BEM, BS și UB, au fost restituiți doar 1 miliard 2 milioane 280 de mii de lei. potrivit legii, statul trebuie să restituie Băncii Naționale timp de 25 de ani 13,58 miliarde de lei.

Există un plan de rambursare a datoriilor Guvernului față de Banca Națională. Deocamdată, totul se face din contul impozitelor, creșterii amenzilor, majorării tarifelor, inclusiv la transportul public. Noi vom plăti mai mult, iar statul va cheltui mai puțin pentru întreținerea transportului public. E clar că, dacă va fi majorat tariful pentru călătoria în transportul public, atunci despre asta nu se va vorbi, dar automat se vor scumpi serviciile, ceea ce respectiv va influența prețurile la toate mărfurile. Pentru asta vom plăti noi toți. Tariful la care „Moldova gaz” cumpără gaze de la „Gazprom” se reduce semnificativ. Despre asta vorbesc experții, dar prețul pentru consumatori nu se reduce. Autoritățile, deocamdată, caută diferite metode de stingere a datoriei, punînd la încercare răbdarea populației și antreprenorilor.

Potrivit lui Gaibu, după furtul miliardului la începutul anului 2015, economia a fost prejudiciată, dar balanța valutară deja s-a format. În prezent cursul de schimb este mai mult sau mai puțin echilibrat.

Economistul Mihail Poisic spune că în urma furtului miliardului leul a fost prăbușit timp de o lună. Potrivit lui, în această perioadă, mulți au cîștigat din vînzare și cumpărare cît în 2-3 ani. În prezent Banca Națională are o mulțime de pîrghii ce determină cursul leului.

Dependența independentă

„Toate evenimentele din lume ne influențează și pe noi. Chiar și ieșirea Angliei din Uniunea Europeană va avea un impact indirect asupra situației din Moldova, a subliniat Șelari. UE este unul dintre cei mai mari parteneri. Toate procesele, atît pozitive, cît și negative, vor influența economia țărilor partenere. Totodată, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană înseamnă nu doar reducerea condițională a spațiului migrațional, dar și crearea noilor relații. Este evident că nu va exista niciun ”divorț”. Acum au loc negocieri, discuții, noi viziuni și propuneri privind viitorul Uniunii Europene. Cum vor fi relațiile, se va vedea la mijlocul lunii septembrie. Atunci va fi clar cum se va schimba situația în interiorul UE și ce impact va avea aceasta asupra partenerilor și asupra Uniunii. Iar noi trebuie să fim pregătiți și să ne gîndim ce vom face într-un caz sau altul. Este important”.

Potrivit lui Gaibu, leul moldovenesc depinde de politica internă și de ceea ce se întîmplă în economie. Moldova este o țară prea mică pentru a simți anumite schimbări. Da, Anglia a ieșit din UE, toate schimbările în curs deja au avut loc, respectiv, în acest caz nimic nu se așteaptă. Asupra cursului de schimb, în primul rînd, influențează exportul și remiterile gastarbeiterilor. Acești factori formează un leu puternic, care s-a întărit puțin pe parcursul verii față de dolar și euro. De asemenea, un alt factor important este politica Băncii Naționale, orientată spre menținerea inflației. În principiu, așa a fost mereu. În prezent BNM este mai independentă. Pe termen mediu există anumite riscuri. Dar în timpul apropiat nu avem motive de îngrijorare.

Mihail Poisic consideră că asupra cursului de schimb influențează mulți factori. Valuta este o resursă. Cînd aceasta este din belșug, atunci ea se ieftinește. Cînd există un deficit, atunci ea se scumpește. Există probleme economice, de care depinde, de exemplu, faptul dacă exportul crește sau scade. Dacă vorbim despre cauzele întăririi valutei, atunci, desigur, un factor-cheie îl constituie tranzacțiile speculative.

„Reducerea transferurilor bănești de peste hotare, granturile, creditele sînt factori nemonetari. Dar există și factori monetari și sezonieri. La finele fiecărei luni, țara achită serviciile comunale, furnizorii de gaze și energie electrică cumpără dolari, pentru a achita importul. În această perioadă, valuta se scumpește, de aceea recomand procurarea ei la începutul lunii. Atunci ea e mai ieftină. Există mulți factori ce determină cursul de schimb valutar, inclusiv, pe de o parte – cererea, iar pe de alta – oferta. Iar cererea și oferta sînt stabilite de masa monetară. Dacă ea este în țară, valuta se va scumpi”, a specificat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?