Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldovenii din diasporă, față în față cu decidenții politici: ce vor discuta (VIDEO)

16 aug. 2017,, 17:22   Societate
3260 0

Moldovenii de pretutindeni sînt așteptați zilele acestea acasă, pentru a participa la o nouă ediție a Zilelor Diasporei, a IV-a la număr.

Organizatorii evenimentului promit în acest an o agendă de interes în primul rînd pentru cei din afara țării, a relatat pentru NOI.md șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora, Olga Coptu. Noutatea ediției constă în faptul că la Guvern va fi organizată o ședință comună cu membrii executivului, în cadrul căreia moldovenii de succes vor putea împărtăși experiența lor profesională în diverse domenii.

„Am lansat în acest an grupurile de excelență ale diasporei, pentru că avem multe persoane înalt calificate în afara țării, pentru a lucra împreună cu cabinetul premierului, cu reprezentanții diferitor ministere sau oameni din sistemul medical, ca să ajute la realizarea de politici publice. Avem opt persoane în grupurile de excelență, care vor prezenta propunerile și viziunilor lor. Experiența celor din afară este extrem de necesară pentru noi”, a menționat funcționara.

Deocamdată, la reuniunea din acest an s-au înscris 110 moldoveni de peste hotare, însă autoritățile nu exclud că numărul participanților va crește. Șefa BRD se arată convinsă că și peste 10 ani interesul cetățenilor din diasporă pentru participarea la astfel de evenimente va rămîne sporit.

„Cel mai des în ultimii ani despre migrație s-a vorbit doar în termeni negativi: depopularea țării, îmbătrînirea populației. Ceea ce trebuie să înțelegem este că, de pe urma migrației, dacă se dorește și se decide corect la nivel politic, pot beneficia nu doar țările de destinație ale migranților, dar și țările de origine. Dificultățile pe care le întîmpină migranții, și nu doar moldoveni, i-au pus în postura de a se simți străini și acolo, și acasă uneori. Ceea ce trebuie să facă factorii de decizie e să înțeleagă că aceste punți trebuie construite și menținute tot anul. Trebuie să fim atenți la reușitele lor, foarte des ei au nevoie de un gînd bun de acasă, de chemare la implicare”, a punctat Olga Coptu.


Programul Zilelor Diasporei din acest an mai cuprinde consultări privind Strategia Națională de Dezvoltare Moldova 2030, programe economice, vernisarea unei expoziției la Festivalul „Gustar”, precum și organizarea Cupei diasporei la minifotbal. Ceremonia de deschidere a Zilelor Diasporei va avea loc la 18 august, iar în cadrul evenimentului „Viorica-Cosmetic” va împărți participanților 100 de cadouri.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?