X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fenomene naturale pentru care s-au găsit explicații rezonabile (FOTO)

21 aug. 2017,, 04:00   Externe
6257 0

Lumea noastră este surprinzător de variată și deseori foarte misterioasă.

Unele fenomene naturale pot părea aproape mistice, însă, ca regulă, ele își găsesc explicația științifică.

1. Mirajul

În ciuda faptului că mirajele par a fi ceva misterios, este doar un joc de lumină, datorită refracției treptate a razelor de lumină în straturile de aer cu densități diferite. Mirajul este un fel de reflecție a unui obiect din lumea reală, deși este mărit și deseori distorsionat.


2. Curcubeul lunar

Un fenomen natural care nu poate fi văzut cu ochiul liber, deoarece în întuneric ochiul nu este capabil să distingă culorile. Cu toate acestea, dacă acesta este fotografiat cu o expunere lungă, curcubeul de noapte nu diferă de cel obișnuit.

3. Fulgerele

Fulgerele vulcanice se formează în timpul erupției vulcanilor atunci cînd particulele de cenușă se ciocnesc cu gazele, evacuate în timpul cataclismului. Fenomenul este mai rar decît simpla erupție a unui vulcan. Este un mare noroc să-l surprinzi pe cameră.

4. Norii Mammatus

Fiind rare pentru latitudini medii, norii mammatus apar, de obicei, după o furtună puternică, datorită mișcării maselor de aer, îndreptate în direcții diferite și, în ciuda aspectului amenințător, nu ascund nici un pericol.

5. Curcubeu de foc

Un curcubeu de foc se formează în același mod ca și un curcubeu obișnuit, datorită refracției luminii. Totuși, din cauza coincidenței mai multor condiții pentru apariția sa, acest „miracol al lumii" poate fi întîlnit foarte rar.

6. Nori lenticulari

Norii lenticulari sînt un fenomen rar și unic, deoarece rămîn în același loc, indiferent de forța vîntului. Poate, datorită acestei particularități, acești nori sînt adesea confundați cu obiecte zburătoare neidentificate.

7. Tornado

Deși o tornadă nu este cel mai rar fenomen natural, puțini oameni au reușit să-l surprindă pe cameră. Cu toate acestea, el cu ușurință poate fi calificat drept misterios, deoarece savanții nu au reușit să descopere pînă la urmă cauzele apariției sale.

8. Nori de Kelvin-Helmholtz

Mecanismul formării unor astfel de nori, numite și bucle de nori, este practic același ca și la valurile de mare. Le puteți urmări în orice colț al planetei noastre, însă fenomenul este foarte rar, așa că nu există prea multe fotografii sau înregistrări video cu ele.

9. Eclipsă de soare

O eclipsă totală a soarelui se întîmplă destul de des, iar cea inelară, la care rămîne vizibil un inel mic, apare mai rar decît altele. Astfel, de exemplu, la Moscova ultima astfel de eclipsă s-a produs în 1827.

10. Gaură în nori

Găuri în nori - un alt fenomen care nu este pe deplin înțeles de oamenii de știință. Una dintre cele mai frecvente teorii ale formării lor spune că în timpul zborului avionului cîteva picături de apă, din care se compun norii, se transformă în cristale grele și cad la pămînt.

11. Lună falsă

O lună falsă sau parselena este una dintre variantele fenomenului halo, în care din ambele părți ale satelitului Pămîntului sînt vizibili dublurile acestuia. Acest fenomen optic este foarte rar, deoarece pentru apariția sa Luna trebuie să fie plină și strălucitoare la maxim.

12. Nori sidefii

Este un alt fenomen cauzat de refracția razelor soarelui. Acești nori se formează la o înălțime de cel puțin 15 km, iar temperatura minimă necesară pentru formarea lor este de -78 ° C.

13. Spirală în cerul Norvegiei

O spirală ciudată care a fost observată de mii de oameni în cerul Norvegiei într-o noapte de iarnă din 2009 a provocat o mulțime de speculații - de la sosirea extratereștrilor pînă la gaura neagră formată din cauza funcționării acceleratorului de particule. Cu toate acestea, fenomenul și-a găsit o explicație destul de „pămîntească” - experții au ajuns la concluzia că apariția ei a fost provocată de o rachetă balistică scăpată de sub control.

14. Tornado de foc

Unul dintre mai devastatoare fenomene - vîrtejul de foc - este format din cîteva focare de incendii. În cele mai dese cazuri acesta apare în timpul incendiilor forestiere. Este imposibil să oprești un stîlp de foc, să scapi de el poți doar pe cale aeriană.

15. Cîinii solari

Cîinii solari sau soarele fals reprezintă un fenomen similar cu Lună falsă. Acesta apare iarnă, deoarece soarele false sînt doar niște raze de soare refractate de cristalele de gheață.

Bonus: Dementor în Zambia

În martie 2017 o fotografie publicată de un ziar din Zambia a străbătut întreaga lume: în aer, deasupra unui supermarket, a fost surprinsă o figură plutitoare. Mulți dintre localnici au considerat acest fenomen unul divin, dar majoritatea oamenilor l-au calificat drept un fotomontaj. Cu toate acestea, cel mai probabil, acesta într-adevăr este un montaj, deși astfel de figuri există în realitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?