Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experţi: Moldova are nevoie de o politică nouă în domeniul dezvoltării regionale

2 aug. 2017,, 14:12   Politică
2603 2

Moldova trebuie să revadă politicile privind dezvoltarea regională. De o astfel de opinie sînt experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul" şi Centrului analitic Expert-Grup.

În studiul efectuat de către experţi se menţionează că "principala cauză, care duce la rezultate neînsemnate în dmeniul dezvoltării regionale este ineficienţa instrumentului financiar de bază - Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională".

"Deşi, anul sînt alocate milioane din buget pentru realizarea proiectelor, acestea sînt repartizaţi, mai degrabă, pentru problemele locale, decît cele regionale", se relatează în studiul prezentat.

Potrivit expertului economic Iurie Morcotîlo, o altă problemă este lipsa capacităţilor tehnice şi financiare ale autorităţilor locale pentru a pune în aplicare proiecte de mare amploare.

"Problema poate fi soluţionată prin extinderea competenţelor agenţiilor regionale, ceea ce ar permite eliminarea influenţei politice asupra dezvoltării proiectelor şi va oferi un sistem clar şi transparent de alocare şi distribuţie a finanţelor. De asmenea, este necesar de a trece la implementarea proiectelor mari, care ar avea efecte nu doar asupra anumitor raioane sau sate, ci asupra la o treime din populaţia fiecărei regiuni de dezvoltare - Nord, Centru, Sud şi Găgăuzia", a spus expertul.

Secretarul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Dorin Andros, a menţiona că "eforturile autorităţilor centrale se vor concentra pe extinderea finanţării autorităţilor locale în reliazarea proiectelor transfrontaliere".

"Pentru acest scop, pe parcursului unui an, din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională vor fi atrase adăugător 30 mil. lei, ce va permite extinderea colaborarii cu partenerii romîni şi ucraineni, precum şi atragerea în Moldova pînă la 400 mil. leii investiţii pe an", consideră Andros.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?