Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Soluţie la problema numerelor de înmatriculare transnistrene

21 iun. 2017,, 15:10   Politică
5343 2

Proprietarii de mijloace de transport din Transnistria trebuie să aibă numere de înmatriculare speciale, care să le ofere dreptul să circule liber în ţările vecine, consideră preşedintele Igor Dodon.

Marţi seara, în cadrul unei emisiuni televizate de la Accent-TV, şeful statului a spus că deţine informaţii precum că Ucraina planifică să introducă interdicţia de intrare pe teritoriul său a autoturismelor cu numere de înmatriculare transnistrene.

„Încă în luna mai am propus structurilor abilitate să se gîndească cum să soluţioneze în practică problema emiterii numerelor de înmatriculare recunoscute pentru regiunea transnistreană. Consider că aceasta va soluţiona pentru totdeauna problema, iar proprietarii mijloacelor de transport din stînga Nistrului se vor putea deplasa liber atît prin Moldova, cît şi pe teritoriul ţărilor vecine", a spus preşedintele.

El regretă că propunerea sa încă nu a fost pusă în aplicare.

„Le-am spus direct reprezentanţilor Transnistriei că de nouă ani ei pot vedea în mine un prieten adevărat, care este gata să le soluţioneze problemele. Noi cu cei din stînga Nistrului nu avem niciun fel de probleme la nivel de gospodărire, însă iată nu avem un dialog la nivel politic", a remarcat şeful statului.

„Transnistriei trebuie să-i oferim statut special în cadru federativ şi să le oferim posibilitatea să-şi soluţioneze singuri problemele de importanţă locală. Considerăm că problema transnistreană poate fi soluţionată la modul real în anii 2019-2020, cînd în Moldova va fi ales un nou parlament, a cărui componenţă va putea soluţiona acest conflict. Este un termen real de soluţionare a problemei, iar această poziţie este împărtăşită de toţi participanţii la procesul de negocieri în formatul 5+2", a menţionat Dodon.

Răspunzînd la întrebările telespectatorilor din Transnistria, Dodon a precizat de cîteva ori că este "categoric împotriva blocării regiunii".

"Trebuie să avem un stat comun, cu frontiere comune – Republica Moldova. Apropo, acest lucru îl recunoaşte şi Rusia, care consideră că Moldova şi Transnistria trebuie să construiască un stat comun", a subliniat el.

Dodon spune că după alegerile parlamentare din 2018 Moldova urmează să adopte o nouă constituţie, în care să stabilească statutul Transnistriei şi Găgăuziei.

Preşedintele consideră că ambele regiuni trebuie să aibă dreptul la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea (s-a referit la unirea Moldovei cu România - "I.").


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?