Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova, somată de oficiali europeni să respecte autoritatea Comisiei de la Veneția

20 iun. 2017,, 09:46   Politică
4031 6

Serviciul European de Acțiune Externă a reacționat la avizul Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea sistemului electoral din Moldova, comunică Noi.md.

Într-o declarație de presă, reprezentanții Serviciului diplomatic îndeamnă Chișinăul să se conformeze deciziei Comisiei și să nu purceadă la modificarea sistemului electoral. În declarație se arată că modificările propuse ridică probleme serioase în contextul politic actual și că polarizarea existentă în jurul acestei inițiative nu indică un larg consens între părțile interesate. Din acest punct de vedere, oficialii împărtășesc îngrijorările Comisiei de la Veneția.

„Modificarea propusă, dacă va fi adoptată de Parlament, și punerea în aplicare practica a acesteia, vor fi evaluate în lumina Republicii Moldova și a obligațiilor sale în calitate de membru al Consiliului Europei. Reamintim că democrația și statul de drept sînt, de asemenea, la baza acordului nostru de asociere. În acest spirit, ne așteptăm ca autoritățile Republicii Moldova să respecte autoritatea Comisiei de la Veneția și încurajam Republica Moldova să continue și să aprofundeze cooperarea strînsă cu Consiliul Europei și organele sale”, se arata în declarație.

Reprezentanții Serviciului European de Acțiune Externă mai precizează că, deși o astfel de schimbare fundamentală este prerogativa suverană a țării, de data aceasta nu este recomandabilă. Oficialii au atras atenția și asupra lipsei unui consens politic cu privire la modificarea sistemului electoral.

„Cele mai importante preocupări includ: riscurile de influență asupra candidaților și cele la proiectarea de circumscripții uninominale”, se mai arată în declarația Serviciului European de Acțiune Externă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?