Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Candu: Mai mulţi susţin modificarea sistemului electoral decît integrarea în UE

20 iun. 2017,, 09:13   Politică
2814 4

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, atrage atenţia la faptul că "mai mulţi cetăţeni ai Moldovei susţin modificarea sistemului electoral decît integrarea europeană la momentul semnării Acordului de Asociere cu UE".

Despre aceasta el a scris pe blogul său, comentînd avizul Comisiei de la Veneţia referitor la modificare a sistemului electoral.

El a menţionat că "Republica Moldova respectă recomandările Comisiei de la Veneţia şi le tratează cu atenţia cuvenită", referindu-se la cele tehnico-juridice în special.

Vorbind despre posibilităţile de modificare a sistemului electoral doar în condiţiile "unui consens şi în lipsa polarizării societăţii", el a subliniat că "ţara este polarizată în general, pe toate subiectele importante, şi în mod special este polarizată atunci cînd e vorba de geopolitică, inclusiv de parcursul european".

"Din păcate! Asta este însă realitatea şi dacă am sta să punem în practică doar subiectele unde nu există polarizare, nu am mai face nimic. Polarizare este şi cînd vorbim de Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, polarizare a fost şi este pe tema reformei pensiilor, polarizare e şi cînd vorbim despre alte reforme importante, polarizare a fost şi cînd am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană", a scris Candu.

El a menţionat că acum trei ani, cînd a semnat acest Acord, "lipsea consensul larg atît în societate, cît şi în Parlament". Speakerul a amintit că 48% dintre participanţii la barometrul opiniei publice din 2014 considerau că acest acord va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nimic nu se va schimba. În acelaşi timp, pe 2 iulie 2014, doar 59 de deputaţi au votat pentru vectorul european al ţării, atunci cînd a fost ratificat Acordul de Asociere cu UE. Pentru comparaţie, preşedintele Parlamentului a subliniat că proiectul de lege privind sistemul electoral mixt a fost votat în prima lectură de 74 de deputaţi.

"Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea acordului deoarece este polarizare şi nu există susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii? Diferenţa între atunci şi acum este că modificarea sistemului de vot are o susţinere covîrşitoare atît în legislativ, cît şi în societate. Proiectul a fost votat în prima lectură de 74 de parlamentari, iar 61% dintre cetăţenii statului îşi doresc schimbarea, în timp ce doar 29% vor menţinerea actualului sistem electoral. La fel ca şi atunci, noi ne asumăm cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem electoral care a eşuat şi, implicit, reformarea clasei politice", a evidenţiat Candu.

Potrivit lui, "urmează o perioadă plină, în care vom avea discuţii atît pe intern, cît şi pe extern, pentru că dorinţa noastră este ca schimbarea electorală să fie cît mai corect făcută, iar cetăţenilor să li se dea în sfîrşit ceea ce le promit politicienii de atîţia ani - libertatea de a alege direct deputaţii".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?