Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Marian Lupu: Între foştii parteneri din AIE domină neîncrederea totală

20 mai. 2013,, 02:11   Politică
5291 2
Foto: totul.md
Între foştii parteneri din Alianţa pentru Integrare Europeană domină total neîncrederea, nimeni nu mai crede pe nimeni. De această părere este preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă, preluat de publika.md.

"Domină neîncrederea total. Este lucrul, probabil, cel mai periculos într-o asemenea situaţie cînd nimeni nu crede pe nimeni, după un şir întreg de acţiuni. Situaţia este grea, toată lumea o înţelege, toată lumea o vede cum este. Ar exista o şansă. Vom vedea cum va fi valorificată", a declarat politicianul.

Potrivit liderului PD, situaţia politică din Republica Moldova s-a înrăutăţit considerabil după data de trei mai.

"După ziua de trei mai Republica Moldova s-a îndepărtat catastrofal de Uniunea Europeană, fiindcă acele acţiuni antidemocratice, acele decizii antieuropene care au fost criticate foarte dur de către autorităţile de cel mai înalt rang european ne demonstrează acest lucru. Dacă a fost o greşeală regretabilă, cum o declară unii, aceasta ar înseamnă că ar trebui să vedem în timpul cel mai apropiat o dorinţă neasemuită pentru repararea acestor greşeli şi pentru pavarea din nou a încrederii pierdute din partea Uniunii Europene", a mai spus Marian Lupu.

Totodată, preşedintele PD spune că, în prezent, toate pîrghiile sînt în mîinele Partidului Liberal Democrat. "Toate firele sînt în mîinile colegilor noştri de la Partidul Liberal Democrat", a spus Lupu.

Politicianul a mai precizat că Uniunea Europeană este cursul prioritar al Republicii Moldova, iar dacă se va schimba vectorul politicii externe, altul ar fi viitorul ţării.

"Cursul prioritar al Republicii Moldova este cel de integrare europeană, fiindcă e vorba de un sistem de valori politice, democratice, economice, sociale, drepturile omului. Şi aceste valori pentru mine se asociază cu viitorul ţării. Pe de altă parte, pe dimensiunea economică, dimensiunea comercială, vectorul de integrare europeană a ţării categoric nu înseamnă război cu partenerii din Est. Acest echilibru trebuie să fie menţinut. Bunele relaţii de colaborare trebuie să fie menţinute, fiindcă ele corespund întru totul interesului naţional al ţării. Dacă se va schimba vectorul politicii externe, s-ar schimba viitorul ţării", a menţionat Marian Lupu.

În încheiere, şeful democraţilor a spus că vizita comisarului european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, în Republica Moldova, este un semnal de încurajare pentru clasa politică.

"Domnul Füle a avut multiple mesaje. Chiar şi zilele trecute din nou domnia sa s-a referit la deciziile din ziua de 3 mai. Acesta trebuie să fie un mesaj care trebuie să-i pună pe gînduri pe acei actori care au dus la asemenea decizii negîndite, dar dacă au fost gîndite, situaţia este şi mai proastă. Deci vizita aici este un semnal de încurajare. Vom avea întrevederi cu domnul Füle, indiferent că vor fi oficiale sau private şi atunci vom putea să vorbim mai detaliat despre conţinutul acestui mesaj", a conchis Marian Lupu.

Publika.md precizează că Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, efectuează o vizită oficială de două zile în Republica Moldova, prilejuită de Zilele Europei. Oficialul a avut, ieri, întrevederi separate cu şeful statului Nicolae Timofti, liderul PDM, Marian Lupu, liderul PLDM, Vlad Filat. Astăzi dimineaţa a avut o întrevedere cu liderul Socialiştilor, Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?