Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Curtea Constituţională nu admite rechemarea deputaţilor

14 apr. 2017,, 17:15   Politică
5933 12

Curtea Constituţională (CC) şi convenţiile europene la care a aderat Republica Moldova nu admit rechemarea deputaţilor. Despre aceasta a declarat reprezentantul CC, Rodica Secrieru, vineri, la audierile parlamentare.


Ea a prezentat explicaţiile ce se conţin în mai multe decizii ale CC, inclusiv într-o hotărîre din anul 2012.

"În hotărîre sînt explicate clar şi argumentat prevederile Constituţiei precum că orice mandat imperativ este nul. Deputatul nu poate fi rechemat pentru că nu îndeplineşte anumite sarcini ale cetăţenilor sau partidului pe listele căruia a fost ales. El se află în serviciul poporului din momentul depunerii jurămîntului şi nu poate sancţionat pentru aceasta", a menţionat Secrieru, aducînd numeroase argumente ale Curţii Constituţionale.

Ea a menţionat că încetarea mandatului, prevăzută în Constituţie, nu înseamnă dreptul de a revoca deputaţii pe motiv că nu îndeplineşte dorinţele societăţii.

"Aşa ceva este inadmisibil, căci în acest caz deputatul se transformă în reprezentant obişnuit al electoratului său, după exemplul consilierilor sau şefilor administraţiilor publice locale. Deputatul nu se subordonează nici partidului său, nici preşedintelui de partid, nici alegătorilor în îndeplinirea obligaţiunilor sale constituţionale. El reiese şi acţionează în interesele naţionale, dar nu în interesele satului sau oraşului unde a fost ales", a spus reprezentantul CC.

Ea a respins categoric afirmaţia deputatului Sergiu Sîrbu precum că "unele documentele ale CC au un caracter contradictoriu".

"În hotărîrile CC nu veţi găsi nici un fel de contradicţii. În acest caz, hotărîrea CC se bazează şi pe Rezoluţia 1303 a Consiliului Europei, prin care se cer garanţii de la toate ţările precum că deputaţii nu pot fi rechemaţi. Acesta este un principiu comun de funcţionare a instituţiilor democratice în Europa. În Constituţia Republicii Moldova există asemenea garanţii şi ele nu pot fi limitate de alte legi", a subliniat Secrieru.

Ea a fost susţinută de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Dumitru pulbere, care a subliniat că articolul 68 al Constituţiei stipulează clar că orice mandat imperativ este nul, iar din acest motiv "alte interpretări în această privinţă sînt nepotrivite".

Fostul membru al CC, Nicolae Osmochescu, de asemenea, susţine că articolele 68, 69, 70 şi 72 ale Constituţiei nu admit rechemarea deputaţilor.

"În acelaşi timp, sînt de acord că trebuie să există o răspundere politico-juridică a deputaţilor. Aceasta există în cazul partidelor, căci, dacă partidul lucrează prost şi nu îşi îndeplineşte promisiunile, ei nu vor ajunge în următorul parlament. Trebuie să existe răspundere şi în cazul deputatului. Aceasta trebuie să fie o normă constituţională, care să nu contravină prevederilor actuale din Constituţie", consideră Osmochescu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?