Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Plahotniuc, în presa străină, despre principalul risc la alegerile din 2018

12 apr. 2017,, 10:31   Politică
11496 33

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a vorbit într-un editorial recent pentru presa străină despre relațiile dintre guvernare și președinte, vectorul extern al Moldovei, dar și riscul la alegerile din 2018, notează Noi.md.

Democratul a precizat că actuala guvernare conștientizează riscul repetării scenariului din timpul alegerileor prezidențiale, la alegerile parlamentare ordinare din 2018.

„Atașat valorilor democratice, Guvernul nostru în noiembrie anul trecut a organizat alegeri libere și corecte, iar cetățenii noștri – dezamăgiți de faptul că democrația nu a adus recompense mari și rapide, l-au ales pe Igor Dodon în funcția de președinte, un post în mare parte ceremonial. Noi conștientizăm riscul că un astfel de rezultat poate fi repetat la alegerile parlamentare din 2018, dar sîntem hotărîți să facem progrese pe calea democrației”, se arată în editorialul semnat de Plahotniuc pentru „The Daily Caller”.

Politicianul a reiterat că alegerea unui președinte prorus nu va afecta în niciun mod cursul european de dezvoltare al Republicii Moldova. „Moldovenii au mers la urne în urmă cu patru luni și au ales un președinte prorus. Asta i-ar putea îngrijora pe americani, dar vestea bună este că partidul politic pe care îl conduc, Partidul Democrat din Moldova, deține în continuare majoritatea în Parlament și conduce guvernul, și nu avem nicio intenție de a schimba politicile pro-UE, pro-SUA. De fapt, Moldova caută oportunități de a consolida relațiile cu Occidentul, mai exact cu Congresul Statelor Unite, noua administrație și comunitatea de afaceri americană”, scrie Plahotniuc.

Liderul PDM recunoaște că „Moldova a avut provocările sale”, în special corupția și slăbiciunile din sistemul bancar. Dar, afirmă că „alianța de guvernămînt, condusă de PDM și prim-ministrul Pavel Filip, a abordat aceste probleme prin reforme cuprinzătoare politice, economice și bancare, care au dus la consolidarea statului de drept, liberalizarea economiei și modernizarea societății”.

Alte probleme serioase invocate de Vlad Plahotniuc se referă la conflictul transnistrean și relațiile bilaterale cu Federația Rusă. Potrivit lui, aceste probleme ne pun într-o situație delicată și ar putea fi folosite de Igor Dodon ca instrument de divizare a societății.

”Moscova pare fericită să-i constrîngă și să-i hărțuiască pe parlamentarii noștri pe aeroporturile din Rusia, ca parte a unei campanii de contracarare a anchetei inițiate de Moldova asupra oficialilor ruși corupți care au folosit băncile noastre pentru a spăla miliarde de dolari”, mai punctează Plahotniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?