Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Noul regulament ”pune la zid” părinții care au copii în grădinițe

7 mar. 2017,, 14:45   Societate
4889 0

Pe 26 decembrie 2016, un grup de părinți a depus la Ministerul Educației o petiţie prin care îşi exprimă dezacordul faţă de noul regulament, ce prevede 42 de zile de vacanţă obligatorie pentru grădinițe.

Aceștia susțineau că noul regulament a fost aprobat în mare taină fără consultări cu societatea civilă și părinții.

„Sîntem indignați că aceste prevederi atît de importante pentru cei 150.000 de copii care frecventează instituțiile preșcolare au fost stabilite fără consultări, fără a fi publicat cel puțin un articol în presă sau pe pagina web a Ministerului”, menționau atunci semnatarii petiţiei. Șeful Direcției învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, a promis că va veni cu o reacție, iar după două luni de așteptări părinții au primit un răspuns. Ministerul Educației prin acest regulament vrea să responsabilizeze părinții, ca aceștia să-și facă mai mult timp liber pentru a-l petrece împreună cu odraslele lor.
În răspuns se menționează că vacanța de 42 de zile este necesară din cauza frecvenței reduse a copiilor, circa 50% în medie pe țară. Se motivează prin lipsa mijloacelor financiare pentru achitarea salariilor educatorilor și personalului auxiliar, mirosul toxic al vopselilor, lipsa aerului condiționat și a sistemului adecvat de ventilație. Un alt argument din partea ministerului este că personalul instituțiilor are copii pe care vor să-i ducă la odihnă. Proiectul Regulamentului a fost consultat cu și avizat de către Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, precum și de Centrul Național Anticorupție. Acesta nu apare pe pagina web a ministerului, ceea ce contravine art. 11 şi 12 din Legea privind transparenţa în procesul decisional.

Niciun angajator nu oferă 42 de zile de concediu plătit

La discuția cu părinții din 26 decembrie 2016, Valentin Crudu promitea că Ministerul Educației va examina problema și va veni cu soluții, astfel încît toată lumea să rămînă mulțumită, însă răspunsul a stîrnit și mai mult furia părințiilor. Aceștia susțin că cele 42 de zile de vacanță vor afecta familiile, deoarece niciun angajator nu le va oferi un asemenea concediu. “Grădinițele din municipiul Chişinău sînt frecventate de peste 38.000 de copii, iar părinții acestora în mare parte sînt angajați, cărora li se acordă nu mai mult de 2-3 săptămîni de concediu în perioada de vară. Nimeni nu se gîndește la acei părinți care muncesc la negru, în calitate de vînzători în piețe, la magazinele alimentare de cartier, cei care muncesc în construcții sau pe cîmp. Cine le va oferi lor acele 42 de zile de concediu plătit pentru a sta cu copiii atîta timp cît grădinițele vor fi inchise?”, menționează Ala Revenco, fondatoarea Grupului Părinți Solidari. Părinții mai susțin că prin asemenea regulamente Ministerul Educației nu caută soluții, ci limitează posibilitățile tinerelor mame de a se angaja în cîmpul muncii, astfel acestea vor fi nevoite să stea o perioadă mai îndelungată decît cei trei ani prevăzuți în legislație.

Șeful interimar al Direcției Generale, Educație, Tineret și Sport, Alexandru Fleaș, nu a comentat deocamdată acest regulament. În multe grădinițe din capitală nu s-a auzit despre această schimbare, însă ne-au comunicat că vor activa și în perioada de vară. “Noi încă din noiembrie 2016 am anunțat părinții că grădinița noastră nu va activa timp de două săptămîni în luna august a acestui an, în rest vom lucra după un program obișnuit”, susţine directoarea Grădiniței nr. 153 Botanica, Silvia Andronic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?