Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Veteranii conflictului de pe Nistru au mers în marș

2 mar. 2017,, 11:45   Societate
3940 2

În centrul Chișinăului a avut loc un miting în memoria evenimentelor din 2 martie 1992, care au marcat începutul fazei active a conflictului de pe Nistru.


Astăzi, 2 martie, coloană de veterani ai conflictului de pe Nistru și militari ai Armatei Naționale (AN) au mers în marș din Piața Marii Adunări Naționale pînă la Complexul Memorial „Eternitate”. La eveniment au participat și reprezentanți ai Guvernului, relatează NOI.md.

Mitingul de comemorare a început în centrul Chișinăului, fapt ce a blocat temporar traficul pe bulevardul Ștefan cel Mare în direcția sectorului Botanica. În coloană au defilat veterani ai conflictului militar de pe Nistru, rude ale soldaților căzuți, militari în termen ai Armatei Naționale, garda de onoare a AN și persoane oficiale.

La marș au participat înalți reprezentanți ai Guvernului, inclusiv ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, viceministrul Apărării Gheorghe Galbura și viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, precum și primul președinte al Moldovei, Mircea Snegur, și directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Mihai Balan. De-a lungul procesiunii, pe perimetrul bulevardului Ștefan cel Mare și al străzii Ismail s-au aliniat polițiști care au monitorizat respectarea ordinii publice.

Coloana a ajuns la Complexul memorial „Eternitate”, unde reprezentanții Guvernului, ai comandamentului militar al AN și unii veterani ai războiului au rostit un discurs în fața celor prezenți. Ministrul Afacerilor Interne, generalul Alexandru Jizdan, a menționat importanța comemorării celor care și-au dat viața pentru Patrie. Gheorghe Galbura a specificat că „avem obligația morală să ne închinăm în fața tuturor apărătorilor care în 1992 au manifestat sacrificiul poporului moldovenesc în lupta pentru independența și integritatea țării”. La scurt timp după aceea Alexandru Jizdan și Mihai Balan au depus flori la monumentul celor căzuți în luptă.

Precizăm că pe 2 martie 1992 a început faza activă a conflictului armat de pe Nistru. În această zi, la ordinul autorităților moldovene, forțele armate au încercat să instituie control asupra Armatei a 14-a de la Cocieri. Partea transnistreană s-a opus cu înverșunare. În iulie 1992, în urma negocierilor susținute de fostul președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur, fostul președinte rus Boris Elțin, în prezența fostului președinte al autoproclamatei RMN Igor Smirnov și a reprezentanților ambelor maluri ale Nistrului, a fost stabilit un armistițiu.

În ciuda Acordului de încetare a focului, faza armată a conflictului a durat pînă în octombrie 1992. Luptele au avut loc la Dubăsari, Corjova, Cocieri, Coșnița, Roghi, Bender și Varnița. În urma conflictului transnistrean au decedat peste o mie de persoane, inclusiv circa 400 de civili. Încă 900 de persoane au fost rănite. Cu toate acestea, experții insistă asupra faptului că pierderile ambelor părți au fost mult mai mari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?