Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tănase neagă că mandatul său va fi prelungit cu trei ani

23 feb. 2017,, 13:18   Politică
3892 9

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că mandatul său expiră la începutul lunii aprilie și nu există posibilitatea de a-l prelungi, notează NOI.md.

Precizarea a fost făcută de președintele CCM în cadrul unui interviu acordat portalului bizlaw.md, în contextul înaintării propunerii de modificare a Constituției, care prevede prelungirea mandatului judecătorilor Curții cu trei ani, pînă la nouă ani.

„Este o concluzie eronată, născută de ignoranța celor care comentează asemenea subiecte. În privința mea, această modificare nu poate fi aplicată. Pentru a opera aceste modificări, este necesară o majoritate constituțională, care nu există în actualul Parlament. Mandatul meu expiră peste o lună și jumătate, dar modificarea respectivă poate fi votată abia după șase luni din momentul prezentării inițiativei în Parlament. Prin urmare, eu nicidecum nu voi beneficia de aceste prevederi”, a explicat Alexandru Tănase.

Întrebat dacă, în opinia sa, nouă ani de activitate la Curtea Constituțională este mult sau puțin, Tănase a menționat că durata mandatului de membru CCM în Moldova este cea mai scurtă din Europa.

„Din experiența altor curți constituționale, pot să vă spun că nouă ani este perioada optimă. Șase ani este un termen prea scurt pentru un judecător constituțional. Pentru formarea unui bun judecător constituțional sînt necesari patru-cinci ani de experiență, prin urmare, este necesar ca perioada de activitate să fie mai mare decît șase ani. De altfel, aceasta este şi recomandarea experţilor UE”, a notat Tănase.

Alexandru Tănase s-a referit și la situația politică și socială din Moldova, punctînd că „nu e cea mai fericită perioadă pentru țara noastră”. „Oamenii continuă să părăsească această țară, iar starea economică este pur și simplu deplorabilă. În ciuda acestor realități deloc optimiste, observ că avem un guvern destul de ambițios, care își dorește o schimbare calitativă. Sper sincer să reușească proiectele de reformă pe care le-a demarat în acest an”, a specificat Tănase.

Referindu-se la problema ce ține de revizuirea Constituției, în condițiile în care Curtea a adoptat în ultimii ani mai multe decizii care au stîrnit controverse, inclusiv cu privire la denumirea oficială a limbii, Tănase a remarcat: „Nu există o necesitate urgentă de modificare a Constituției, deoarece hotărîrile interpretative ale Curții Constituționale fac parte din textul Constituției. Cînd se va recurge la o redactare mai largă a textului Constituției, se va rezolva și această problemă”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?