Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Viitorii judecători vor fi testați cu poligraful ”împrumutat” de la CNA

21 feb. 2017,, 15:18   Societate
2756 3

Consiliul Superior al Magistraturii va negocia un acord cu Centrul Național Anticorupție care să permită CSM să testeze candidații la funcția de judecător cu poligraful.

Decizia a fost luată la ședința CSM. Și asta pentru că, în prezent, doar doar două instituții, CNA și Ministerul de Interne, dețin aparate de poligraf și, cel mai importat, specialiști care să efectueze testarea.

Potrivit președintelui CSM, Victor Micu, în țara noastră nu există cursuri care să formeze specialiști în testarea cu poligraful. La fel, în ședință s-a discutat ca pretendenții la funcția de judecător să fie testați în incinta CSM, fapt pentru care aparatul de poligraf ar putea fi transportat la Consiliu.

Amintim că de la 1 ianuarie 2015, candidaţii la funcţia de judecător şi procuror trebuie să fie testaţi cu poligrafului. Pînă în prezent, toți cei care au fost numiți în funcție nu au fost testați.

Poligraful este un aparat de înregistrare a parametrilor fiziologici, inclusiv ai respiraţiei, ai activităţii cardio-vasculare, ai sensibilităţii chinestezice a pielii, care permite detectarea comportamentului simulat cu prezentarea rezultatelor înregistrate în formă digitală. Potrivit Legii privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf), dreptul de iniţiere a testării îl au CSM, Consiliul Superior al Procurorilor, MAI, CNA, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Serviciul Vamal.

Testarea la poligraf se efectuează pentru a evalua corectitudinea informaţiilor comunicate de persoana verificată. Legea mai prevede că testarea se efectuează în cîteva situaţii: la angajare în serviciu, la efectuarea controlului periodic sau selectiv pe parcursul activităţii în cadrul instituţiil. De asemenea, angajaţii acestor structuri vor fi supuşi testării cu detectorul în cadrul anchetelor de serviciu, dar şi în cadrul activităţii operative de investigaţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?