Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4043

O nouă configuraţie a puterii era de aşteptat – opinia experţilor

11 apr. 2013,, 13:30   Politică
6001 2
Foto: gzt.md
O nouă configuraţie a puterii era de aşteptat – consideră experţii.

Analistul Vitalie Andrievschi a comunicat pentru Agenţia "Infotag" că, odată cu desemnarea lui Vlad Filat în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, a fost evidentă nu doar noua formulă a majorităţii parlamentare, dar şi motivele care stau la baza formării acesteia.

Andrievschi este convins că partenerii din Occident au pledat anume pentru Filat, iar cei din Est nu au avut nimic împotrivă, avînd o atitudine de loialitate faţă de el.

"În coaliţia care se conturează nu este o altă figură care poate fi comparată din punct de vedere carismatic cu Vlad Filat şi una capabilă să concureze cu el", a mai menţionat expertul.

Totodată, Andrievschi consideră că PLDM condus de Filat rămîne unica formaţiune parlamentară majoră care vrea să formeze guvernul şi nu tinde spre alegeri parlamentare anticipate.

Vorbind despre perspectivele noii Alianţe, Andrievschi a menţionat că cheia succesului constă în profesionalismul echipei Cabinetului de Miniştri.

"Dacă Filat va căuta persoane în baza schemei vechi – a "algoritmului politic", nu ne putem aştepta la nimic bun. Este nevoie de un program clar – cu obiective realizabile şi termeni de realizare. Dacă Vlad Filat nu va înţelege că, la ora actuală, societatea este divizată de clasa politică în două, toate eforturile vor fi în zadar". A menţionat analistul.

În acelaşi timp, preşedintele de onoare al PPCD, Iurie Roşca, consideră că noua configuraţie a puterii nu este viabilă din punctul de vedere al intereselor naţionale: combaterea corupţiei, reforma instituţională, creşterea economică.

"Este coaliţia intereselor bandideşti ale liderilor. Încă pentru un an şi jumătate la guvernare au venit escrocii şi criminalii pentru a se îmbogăţi şi mai mult din contul contribuabililor. Retorica lor publică despre interesele R.Moldova, ale poporului, este doar un paravan", a spus pentru Agenţia "Infotag", Iurie Roşca.

Totodată, el a calificat drept "trist" rolul "pretinsului" preşedinte în această situaţie.

"Domnul Timofti aşa şi nu a înţeles care este rolul său în sistemul politic al Moldovei. El numeşte candidatura la funcţia de prim-ministru, dar aşteaptă cu nerăbdare să i se dea un nume", a spus Roşca. El a presupus că, odată cu venirea la putere a partidelor şi grupurilor parlamentare într-o nouă formulă, Moldova doar se va adînci într-o criză cu final imprevizibil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?