Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Franța: Fillon exclude retragerea din cursa prezidențială

15 feb. 2017,, 20:00   Externe
1800 0

Candidatul dreptei în alegerile prezidențiale din Franța, François Fillon, afectat de scandalul presupuselor angajări fictive ale unor membri ai familiei sale, a exclus marți încă o dată posibilitatea unei retrageri din cursă, reușind să calmeze fronda lansată împotriva lui de deputați din tabăra proprie, relatează AFP.

În jur de 20 de parlamentari ai partidului Republicanii își declaraseră luni "imposibilitatea de a face campanie" în contextul prejudiciilor de imagine provocate de ancheta ce vizează angajările soției și a doi dintre copiii lui Fillon la cabinetul său parlamentar.

O retragere a candidaturii "ar crea o criză majoră" pentru șansele dreptei în alegerile prezidențiale, a declarat Fillon, în timpul unei reuniuni menite să calmeze fronda internă, în care a susținut că nu există "soluție alternativă".

"Sincer vorbind, ar fi poate mai simplu pentru mine personal și pentru familia mea să nu fiu în această competiție astăzi. Decizia (de a rămîne) am luat-o și nu voi reveni asupra ei", a subliniat el.

"Sînt hărțuit de presa națională. Am hărțuirea judiciară. Nu aș vrea să am în plus hărțuirea parlamentară, pentru că ar începe să devină dificil", le-a mai spus Fillon parlamentarilor, cerîndu-le să facă bloc în jurul lui.
Potrivit participanților la această reuniune cu ușile închise, care a durat aproape două ore, "marea majoritate" a deputaților l-au susținut pe François Fillon, însă "mulți au relatat și despre dificultățile de pe teren" cu "alegători șocați de sumele" plătite familiei candidatului, în jur de 900.000 de euro, de-a lungul anilor.

La final, purtătorul de cuvînt al lui Fillon, Thierry Solere, a precizat că grupul a ieșit întărit din această discuție.

Solere face însă la rîndul lui obiectul unor dezvăluiri în "Le Canard enchaîné", săptămînalul aflat și la originea informațiilor despre Fillon. Publicația scrie în ediția de miercuri că Thierry Solere "a omis să-și regularizeze o parte din impozitele" pe venit între 2010 și 2013 și taxa funciară pe acest ultim an, iar suspiciunile de fraudă sînt investigate într-o anchetă preliminară a Parchetului din Nanterre, deschisă în septembrie 2016.

Solere a denunțat "o vînătoare" împotriva sa, declarînd că va face plîngere pentru defăimare.

În ce-l privește, François Fillon își va continua miercuri campania după un dejun cu fostul președinte Nicolas Sarkozy, pe care l-a învins în alegerile primare din noiembrie.

Candidatul conservator s-a arătat mulțumit de faptul că intențiile de vot în favoarea sa, aflate în scădere netă în ultimele săptămîni, încep "să crească puțin", la circa 20%, după cum arată un sondaj Opinionway publicat marți. Acesta îi plasează pe primele două poziții în turul întîi al prezidențialelor pe candidata Frontului Național, Marine Le Pen, cu 27%, și pe centristul Emmanuel Macron, cu 22%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?