Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dodon oferă detalii din culisele discuțiilor purtate la Bruxelles

15 feb. 2017,, 09:57   Politică
12384 23

Reprezentanții UE au refuzat propunerea de organizare a unor negocieri trilaterale, cu participarea Rusiei, din cauză că ar avea o experiență negativă la acest capitol, susține președintele Igor Dodon, citat de NOI.md.

Șeful statului afirmă însă că nu va renunța la idee, întrucît, potrivit lui, Moldova are doar de suferit de pe urma luptei geopolitice care se dă între Federația Rusă și UE. În opinia demnitarului, problema comerțului poate fi soluționată doar în format trilateral, iar mesajul transmis oficialilor de la Bruxelles, spune Dodon, a fost următorul: „voi luptaţi între voi geopolitic, nu ne implicaţi pe noi în acest lucru”.

„Oficialii de la Bruxelles spun că au o experienţă negativă în ceea ce ţine de negocierile trilaterale. Dar eu sînt convins că, dacă nu în acest an, în anul următor, noi vom reveni şi vom avea discuţii trilaterale. Problema care este? Este Acordul de liber schimb cu ţările CSI şi cu Federaţia Rusă bilateral şi avem Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Unul dintre partenerii noştri, Federaţia Rusă, spune că Acordul de liber schimb cu UE creează riscuri de reexporturi de mărfuri prin Republica Moldova pe piaţa Federaţiei Ruse. Și, pentru a găsi un mecanism de prevenire a acestor riscuri, eu le-am spus foarte clar: «Voi, între dumneavoastră, UE şi Federaţia Rusă, aveţi sancţiuni reciproce. De ce o ţară mică, cum este Republica Moldova, trebuie să sufere din cauza luptelor voastre geopolitice?»”, a explicat Dodon în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Șeful statului a precizat că i-a mai îndemnat pe oficialii de la Bruxelles să facă front comun cu Președinția Republicii Moldova, pentru a impulsiona procesul de implementare a reformelor, care ar fi, în opinia lui, mimate de guvernare.

„Eu cred că Preşedinţia, care nu este controlată de actuala guvernare şi de domnul Plahotniuc, cum vorbesc unii, împreună cu partenerii de dezvoltare trebuie să facă front comun în ceea ce ţine de implementarea reformelor. Şi acest mesaj a fost şi la Bruxelles”, a adăugat șeful statului.

Totodată, Dodon a respins insinuările vehiculate în ultima perioadă în presă precum că ar face jocul principalului partid de la guvernare și al liderului acestuia.

„În ceea ce ţine de domnul Plahotniuc, PD ş.a.m.d., eu merg pe aceeaşi abordare sistemică consecventă care a fost pe parcursul anilor. Eu nu mi-am schimbat poziţia nici un an în urmă, nici trei luni în urmă, nici două luni, nici o lună. Şi aşa va fi şi în continuare”, a punctat Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?