X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Noi obligațiuni pentru angajatori

4 ian. 2017,, 18:00   Societate
6970 0

Anul 2017 a adus obligații suplimentare pentru angajatori.

Cei care vor crea noi locuri de muncă trebuie să includă în grafic mai multe pauze persoanelor care petrec timpul în fața calculatorului.

Mai mult, compania este obligată să suporte cheltuielile pentru tratament, în cazul în care un angajat are probleme de vedere. Cei care nu se vor conforma riscă amenzi de peste 13.000 de lei.

Potrivit documentului, cei care muncesc 12 ore pe zi vor avea patru pauze a cîte 15 minute. Moldovenii care lucrează opt ore pe zi vor avea doar două pauze.

Reprezentanții Inspectoratului Muncii spun că vor verifica dacă angajatorii respectă noile reguli chiar din această iarnă.

"Ar exista riscul ca unele din dispozițiile acestui regulament să nu fie aplicate totalmente sau să fie aplicate cu anumite deficiențe, pînă la momentul în care angajatorul va înțelege că acesta e în beneficiul întreprinderii", a spus directorul adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, Igor Ciloci.

Pentru locurile de muncă create pînă la 1 ianuarie 2017 legislația le oferă angajatorilor un răgaz de cel mult un an. În cazul în care în urma examinării medicale la un angajat se depistează probleme de vedere, angajatorul este obligat să plătească tratamentul.

"Este o obligativitate legală. Este ceva ce este în toată lumea. Aici noi nu am avut argumente pentru a nu face acest lucru", a spus directorul executiv Patronate, Vladislav Caminschi.

Și medicii susțin prevederile, deoarece în ultimii ani numărul moldovenilor care au probleme cu vederea este în creștere.

"La tineri de 20, 25, 30 de ani care lucrează, au un stagiu de muncă de 3-5 ani la calculator ei deja vin cu sindromul de ochi uscat. Miopia este un fleac comparativ cu sindromul de ochi uscat. Ulcer corneean sau pierderea corneei ca țesut și atunci acest pacient pierde capacitatea de muncă", a spus medicul oftalmolog, Valeriu Cuşnir.

Unii moldovenii sînt de acord cu noile condiții impuse angajatorilor, alții nu.

Un alt regulament care a intrat în vigoare îi obligă pe angajatori să creeze condiții optime de muncă pentru persoanele care transportă greutăți, de exemplu hamali.

Astfel, angajatorii sînt obligaţi să le pună la dispoziție tehnică specială sau să se asigure că încărcătura nu depășește 30 de kg pentru bărbați și 15 kg - pentru femei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?