Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4043

Rusia îşi menţine opoziţia faţă de scutul american antirachetă, în pofida ultimelor modificări aduse de Washington sistemului

18 mar. 2013,, 16:17   Externe
3260 0
Foto : rfi.ro
O schimbare a planurilor Statelor Unite pentru un scut antirachetă în Europa nu va face ca Rusia să renunţe la opoziţia ei faţă de sistem, a avertizat ieri un important parlamentar şi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, susținînd că toate argumentele aduse în discuție de Washington sînt „false”.
Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat vineri că Pentagonul ar adăuga 14 noi antiinterceptoare de rachete în Alaska, printre altele, după ce Coreea de Nord a ameninţat cu o lovitură nucleară preventivă împotriva Statelor Unite.

Pentru a obţine fonduri în acest scop, oficiali americani au afirmat că renunţă la dezvoltarea unui nou interceptor ce ar fi urmat să fie amplasat în Europa Centrală şi de Est în faza operaţională a patra şi care a provocat mare îngrijorare Rusiei că scutul va slăbi capacitatea ei nucleară de descurajare.
Dar Aleksei Puşkov, şeful Comitetului pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că schimbarea nu va risipi preocupările Moscovei cu privire la scutul antirachetă pe care Statele Unite şi NATO îl dezvoltă în Europa.

“Ar fi prematur să spunem că ceva s-a schimbat în mod fundamental", a spus Puşkov, care este de asemenea membru al facţiunii parlamentare a partidului aflat la putere, Rusia Unită.

“Statele Unite îşi reajustează sistemul de apărare antirachetă din cauza problemelor financiare şi tehnologice - probleme ce nu sînt legate de poziţia Rusiei", a declarat el pentru Reuters.

O sursă diplomatică rusă a declarat că Moscova ar urma să comenteze anunţul lui Hagel în următoarele zile.

Inamici în perioada Războiului Rece, Moscova şi Washingtonul au fost mult timp la cuţite asupra scutului în Europa şi decizia preşedintelui Barack Obama din 2009 de a reduce planurile administraţiei Bush a oferit doar un răgaz de scurtă durată.

Washingtonul a declarat ca sistemul de apărare antirachetă în Europa, ce urma să fie finalizat în patru faze pînă la începutul anilor 2020 şi include interceptoare în Polonia şi Romînia, este menit să contracareze o ameninţare potenţială din partea Iranului şi nu reprezintă un risc pentru Rusia.

Dar Moscova a declarat că sistemul ar putea permite Occidentului în cele din urmă să doboare unele rachete balistice intercontinentale ruseşti, ameninţînd securitatea Rusiei. Unii oficiali ruşi acuză că acesta este adevăratul scop al sistemului.

Puşkov a acuzat Statele Unite că modifică în mod repetat raţionamentul privind necesitatea scutului antirachetă în Europa şi a spus că orice instalaţii în Polonia şi Romînia ar fi prea departe de Iran pentru a intercepta orice rachetă lansată de acolo.

“Asta dovedeşte că Rusia a avut dreptate de la bun început să pună la îndoială raţionamentul SUA. Nouă nu ne place faptul că ni se prezintă tot timpul argumente care mai devreme sau mai tîrziu se dovedesc absolut false", a adăugat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?