X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Valentin Dolganiuc: În primul an de mandat, Nicolae Timofti a fost o persoană "incoloră" în viaţa politică

14 mar. 2013,, 12:36   Politică
5132 1
Foto: europalibera.org
"În primul an de mandat în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti a fost o persoană "incoloră" în viaţa politică de la Chişinău, care nu s-a manifestat aproape prin nimic", consideră deputatul primului Parlament al Republicii Moldova, Valentin Dolganiuc.

Solicitat de reporterul "Infotag" să de-a o apreciere activităţii preşedintelui în primul an de mandat, fostul deputat a menţionat că, în fond, "activitatea lui Nicolae Timofti este determinată de modul cum a ajuns în funcţie".

"Trebuie să recunoaştem că în acel moment tensionat pentru viitorul politic de la Chişinău, Nicolаe Timofti a fost o figură de compromis, acceptată de toţi liderii fostei Alianţe pentru Integrare Europeană. Pe parcursul acestui an de activitate, am văzut că acesta nu s-a manifestat în plan politic sau social şi de prea puţine ori şi-a expus punctul de vedere faţă de anumite chestiuni importante. De mai multe ori, prerogativa de a face declaraţii i-a revenit purtătorului de cuvînt al preşedintelui, ceea ce părea ridicol", a spus Valentin Dolganiuc.

Potrivit lui, "chiar dacă într-o republică parlamentară atribuţiile preşedintelui sînt limitate, Nicolae Timofti nu a folosit pe deplin nici măcar împuternicirile pe care le are".

"În calitate de jurist, preşedintele trebuie să ia o atitudine fermă faţă de problema numărul unu – corupţia din cadrul sistemului judecătoresc. Am văzut însă că nu au existat acţiuni palpabile în acest sens din partea preşedintelui, deşi el are la dispoziţie anumite instituţii ale statului, prin intermediul cărora putea interveni", a spus fostul deputat.

În opinia lui Valentin Dolganiuc, în actualele condiţii politice create după demisia Guvernului, preşedintele trebuie să fie acea persoană care să "ia hăţurile în mîini" şi să dirijeze lucrurile, astfel încît parcursul european al ţării să nu fie compromis.

"Ţinînd însă cont de temperamentul său, nu cred că Nicolae Timofti va fi în stare să facă acest lucru. Este evident că în funcţia de preşedinte a fost aleasă o persoană care să nu se amestece în viaţa partidelor de la guvernare. Deşi preşedintele a încercat să arate că este adeptul integrării în UE, pînă la urmă a rămas doar la faza de declaraţii. Avem un sistem judiciar corupt şi nu am văzut acţiuni concrete care ar fi curmat actele de corupţie în eşaloanele puterii – condiţii obligatorii pentru accederea în UE", a spus Valentin Dolganiuc.

Fostul deputat consideră că în funcţia de preşedinte trebuia să vină o persoană cu moralitate impecabilă, care treptat să treacă şi asupra instituţiei preşedintelui.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?