X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Partea rusă nu a reacţionat la solicitarea Moldovei în "cazul Magnitski" – Vasile Şarco

8 mar. 2013,, 11:01   Societate
4295 0
Foto: expert.ru
"RosFinMonitoring" din Rusia nu a reacţionat, deocamdată, la solicitarea Serviciului prevenirii şi combaterea spălării banilor, din cadrul CNA. S-au cerut informaţii despre implicarea a două firme moldoveneşti în "cazul Magnitski", - a relatat pentru "Infotag", şeful Serviciului, Vasilii Şarco.

Potrivit lui, solicitări similare au fost transmise părţii ruse de trei ori.

"Noi am pornit un dosar penal pe faptul obţinerii ilegale a surselor financiare, care au fost transferate în 2007 pe conturile companiilor "Elenast-Com" şi "Bunikon-Impex". Este vorba despre 656 mil., 637 şi 200 mil. ruble ruseşti, care, în Moldova, au fost convertite în dolari, iar ulterior, transferaţi în mai multe state europene. Vorbim despre două tranşe de proporţii – de 27 şi 37 de mil. dolari", a spus ofiţerul.

El a remarcat că Serviciul prevenirii şi combaterea spălării banilor a aflat, pentru prima dată, despre acest caz în iulie 2012 dintr-o scrisoare electronică expediată de biroul de avocaţi "Brown-Rudnick".

"Avocaţii respectivi apărau în instanţă firma "Hermitage" în cadrul "dosarului Maghitski" şi afirmau că sursele menţionate ar fi fost furate de funcţionari din bugetul Rusiei", a declarat Şarco.

El a mai spus că s-a stabilit identitatea directorului unei firme, care a şi fost interogat.

"Ea nici nu avea habar că pe numele ei a fost deschisă o companie pe contul căreia s-au transferat sume enorme. Noi credem că nu este implicată în activităţi ilegale", consideră şeful Serviciului.

Concomitent, cel de-al doilea director, originar din Rîbniţa, se pare că ştia despre caracterul tranzacţiilor, însă, pînă în prezent, se ascunde în Transnistria, teritoriu necontrolat de autorităţile moldoveneşti.

"Bărbatul este dat în căutare şi urmează să fie interogat", şi-a exprimat încrederea Şarco. Totodată, el a recunoscut că, deocamdată, nimeni nu are statut de bănuit sau de învinuit în cadrul dosarului menţionat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?