X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Inspectoratul auto din Transnistria a enunţat motivele retragerii numerelor de automobil moldoveneşti

21 feb. 2013,, 15:41   Societate
8042 0
Foto : noi.md
Inspectoratul auto al autoproclamatei RMN explică retragerea numerelor moldoveneşti de pe maşini prin faptul că acestea nu ar corespunde legislaţiei transnistrene.

Într-o explicaţie oficială a direcţiei inspectoratului auto al MAI regional, citată de agenţia "Infotag", se spune că numerele transnistrene "reprezintă un dreptunghi cu dimensiunile de 520x112 mm, care prezintă pe un fundal alb: - în colţul stîng de sus drapelul de stat al RMN; - în colţul stîng de jos - un semn executat prin metoda holografică cu informaţia despre vehicul; - trei litere dintre care una este situată la începutul, iar două - la sfîrşitul numărului, care corespund literelor majuscule din alfabetul latin (А, В, С, Е, Н, К, М, О, Р, Т, Х, У); - trei cifre arabe".

Numerele Moldovei nu corespund acestor parametri şi, astfel, se retrag, mai ales cele cu logotipul localităţilor din regiune de tipul TS (Tiraspol), ВЕ (Bender), chiar dacă îndeplinesc toate standardele internaţionale.

"Convenţia de la Viena privind circulaţia rutieră din anul 1968 cu modificările operate în anul 2004, nu a fost ratificată de către Consiliul Suprem al RMN. Astfel, normele acestui act internaţional nu cad sub incidenţa normelor de drept internaţional general acceptate şi, respectiv, nu pot fi de executare obligatorie pe teritoriul RMN", argumentează inspectoratul auto regional.

Autoritatea mai aminteşte că, potrivit legislaţiei locale, "vehiculele sînt înregistrate pe numele persoanelor fizice la locul de reşedinţă constant sau provizoriu, specificat în paşapoarte sau alte acte de identitate, conform vizei de reşedinţă sau înregistrării provizorii a deţinătorilor, specificate în foile de sosire, iar înregistrarea vehiculelor pe numele persoanelor juridice se efectuează conform sediului persoanelor juridice, determinat de locul înregistrării de stat al acestora".

Dacă există cazuri de încălcare a rigorilor respective ale acestei prevederi, "numerele de stat se confiscă şi se expediază la subdiviziunile teritoriale ale secţiilor interraionale de înregistrare şi examinare ale direcţiei inspectoratului auto de stat al MAI al RMN. Deţinătorilor acestor mijloace de transport li se recomandă să solicite înregistrarea vehiculelor în modul stabilit la subdiviziunile secţiilor interraionale de înregistrare şi examinare".

Moldova eliberează numerele respective locuitorilor din Transnistria la solicitarea acestora, în condiţiile în care cu numerele locale, nerecunoscute în majoritatea ţărilor lumii, se poate pleca doar în Ucraina, Rusia, Belarus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?