Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Guvernul a lansat serviciile electronice e-CNAM și e-CNAS

19 feb. 2013,, 09:25   Societate
9663 0
Foto: lasola.ru
Guvernul a lansat luni serviciile electronice e-CNAM (Casa Naţională de Asigurări în Medicină) şi e-CNAS (Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS).

Potrivit Agenţiei "Infotag", serviciile ele vor fi accesibile în cadrul unui portal unic servicii.gov.md sau cu ajutorul sistemului informaţional е-Reportare: www.raportare.md.

Agenţii economici vor putea trimite rapoarte la CNAM şi CNAS cu ajutorul protecţiei criptografice a informaţiei sau a semnăturii electronice. Dreptul respectiv l-a obţinut "Centrul de telecomunicaţii speciale" şi operatorii de telefonie mobilă Orange şi Moldcell.

Serviciile e-CNAM și e-CNAS sînt parte a Platformei de evidenţă, înregistrate în sistemul M-Cloud.

Sistemul e-CNAM propune un procedeu modern de schimb informaţional. Lucrul manual va fi înlocuit cu forma automatizată de primire şi procesare a rapoartelor. Sistemul va permite sporirea calităţii serviciilor, prestate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, din contul reducerii erorilor în formulare şi sporirea calităţii şi preciziei informaţiei. Avînd acces la Internet, agenţii economici vor avea posibilitatea să transmită formularele 2-03 şi 2-04 în format electronic la orice oră din zi sau noapte.

Datorită sistemului e-CNAS, angajatorii vor oferi colaboratorilor declaraţiile Rev5 în format electronic.

Prim-ministrul Vlad Filat a spus la inaugurarea serviciilor că "computerul nu ia mită, de aceea, noile servicii electronice vor permite evitarea manifestărilor de corupţie".

"Am un sentiment de mîndrie. Am demonstrat că se poate, iar acest lucru se vede prin faptul că în afara ţării se vorbeşte că Republica Moldova a reuşit să implementeze aceste servicii cu succes", a specificat Vlad Filat.

Preşedintele CNAS, Maria Bortă, susţine că "peste 3 mii de agenţi economici deja şi-au prezentat rapoartele în format electronic".

Directorul CNAM, Mircea Buga, a menţionat că "е-serviciile" oferă companiilor mai multe oportunităţi.

"Este vorba despre economisirea de mijloace, simplificarea procedurilor de depunere a formularelor", a menţionat sursa citată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?