Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

În Moldova, de la 1martie, va fi implementată platforma comercială „Bloomberg”

30 ian. 2013,, 11:49   Economie
4036 0
Foto: justinhavre.com
În Moldova, de la 1martie 2013, va fi implementată platforma comercială unică de tranzacţionare a instrumentelor valutare „Bloomberg”. Potrivit informaţiei acordate NOI.md de surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), acest lucru este prevăzut de Regulamentul privind efectuarea operațiunilor pe piața valutară interbancară a Republicii Moldova, aprobat de Consiliul de administraţie al BNM.

Potrivit Regulamentului nominalizat, băncile licențiate și BNM vor efectua operațiunile valutare interbancare prin intermediul sistemului informațional “Bloomberg”, sistem utilizat la scară largă la nivel mondial. Potrivit BNM, platforma unică de tranzacţionare menționată va asigura modernizarea tehnologică şi de procese și, implicit, sporirea gradului de eficacitate, eficienţa şi transparenţa, precum şi consolidarea capacităţilor de gestionare a riscurilor la derularea tranzacțiilor valutare pe piața valutară interbancară în corespundere cu cele mai bune practici internaționale. Introducerea platformei unice este prevăzută de Conceptul cu privire la implementarea platformei unice de tranzacţionare a instrumentelor monetar-valutare și de Planul strategic al BNM pentru anii 2013-2017.

Totodata, prin Regulamentul respectiv se introduce o modalitate nouă de efectuare a operaţiunilor valutare interbancare, şi anume, prin licitaţia valutară interbancară, care va fi desfăşurată la iniţiativa BNM. Concomitent, au fost aprobate amendamente la Regulamentul cu privire la stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc față de valutele străine, care însa, nu vor modifica prevederile actuale aferente metodei de calcul al cursului oficial al leului moldovenesc. Cursul oficial al leului moldovenesc față de dolarul SUA se va determina în continuare în baza metodei mediei aritmetice a mediilor cursurilor preponderente de cumpărare şi vînzare ponderate la volumul tranzacţiilor de cumparare /vînzare efectuate pe piaţa valutară interbancară şi cea intrabancară ale Republicii Moldova. Cursul oficial al leului moldovenesc față de celelalte valute străine se va determina în baza cursului oficial al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA, multiplicat la cross-cursul valutei străine respective faţă de dolarul SUA preluat din sistemul informațional “Bloomberg” (în varianta precedentă a Regulamentului sursa de bază era sistemul informațional “Reuters”).

Modificarea sursei de informație este dictată de utilizarea unor proceduri mai eficiente de automatizare oferite de compania “Bloomberg” și nu va afecta nicidecum echilibrul pe piața valutară internă. Pe lînga avantajele expuse mai sus, platforma “Bloomberg” va reprezenta un mecanism unic, modern și accesibil pentru tranzacționarea instrumentelor monetar-valutare. Astfel, în afara de operațiunile valutare, prin intermediul platformei respective se va realiza și un spectru larg de operaţiuni aferente pieței monetare (operaţiuni cu valori mobiliare, plasarea depozitelor etc).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?