Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Curtea de Conturi: CEC a progresat în domeniul automatizării alegerilor, dar nu a atins rezultatele scontate

28 ian. 2013,, 16:05   Societate
2910 0
Foto: itmoldova.com
Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a atins rezultatele scontate în domeniul automatizării proceselor electorale propuse în anul 2006. Cu toate acestea un șir de progrese în domeniu au fost atinse, printre care calitatea listelor de alegători, atragerea alegătorilor de peste hotare etc. Cel puțin așa arată rezultatele raportului de audit al Curții de Conturi în privința performanțelor în domeniul TI atinse de CEC, relatează NOI.md.

Potrivit şefului Direcţiei audit TI, Gheorghe Antoci, pe parcursul anilor 2006-2012, CEC a fost nevoită să facă față mai multor provocări și impedimente neplanificate, care au periclitat acțiunile îndreptate spre informatizarea registrelor electorale și a votului electronic. Totodată, raportorul a menționat lipsă de consecvență în acțiunile CEC privind automatizarea proceselor electorale. Președintele CEC, Iurie Ciocan, însă, a justificat activitatea Comisiei menționînd că, comparativ cu anul 2005, cînd CEC avea doar patru calculatoare, rezultate au fost obținute.

„În 2006 nu știam că în trei ani o să intrăm într-o perioadă în care am avut cinci campanii electorale, după fiecare din ele fiind nevoiți să modificăm viziunile”, a spus Ciocan. Acesta a mai menționat că pe piață există soluții de tehnologizare a alegerilor, inclusiv a listelor electorale, dar care costă cel puțin un milion de euro. „Moldova poate cumpăra soluții de votare prin Internet, dar revin la întrebarea este gata clasa politică să accepte aceste novații?”, a întrebat Ciocan, menționînd că „astăzi, clasa politică are puțină încredere în posibilitățile indirecte de votare”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?