X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4054

Anatol Țăranu: Cel mai grav este că oamenii legii au încălcat legea

10 ian. 2013,, 10:31   Societate
5174 3
Foto: tribuna.md
"Cel mai grav lucru în cazul omorului din imprudenţă a omului de afaceri Sorin Paciu este faptul că oamenii legii, care prin definiţie sînt obligaţi să respecte legea, au încălcat legea şi au încercat să muşamalizeze cazul", consideră analistul politic, Anatol Ţăranu.

Solicitat de reporterul "Infotag" să comenteze situaţia, expertul a spus că la acea vînătoare din "Pădurea Domnească" nu au participat cetăţeni simpli, care au nevoie de consultări juridice pentru a înţelege cum să gestioneze o astfel de situaţie, ci jurişti foarte bine pregătiţi, care cunosc toate procedurile care trebuie respectate în astfel de cazuri.

"Tocmai aici este marea problemă, că cei care sînt puşi să respecte legea comit abateri de la lege şi încearcă să ocolească legislaţia. Faptul că s-a încercat muşamalizarea cazului este o mare crimă, care trebuie sancţionată. Din acest considerent, cred că toţi cei implicaţi în acest caz, cît şi responsabilii de la instituţiile statului care aveau obligaţia să anunţe despre incident, trebuie să-şi prezinte neîntîrziat demisia sau, cel puţin, să-şi suspende activitatea pînă la finalizarea anchetei. Toţi cei care au încercat să ascundă acest caz, prin acţiunile lor au discreditat instituţiile statului şi legea în R.Moldova. Faptul că pînă în prezent nimeni nu şi-a prezentat demisia vorbeşte despre faptul că în Moldova exist 59; legi, dar nu există proceduri. Aflarea peste hotare a procurorului general într-un moment atât de tensionat, reprezintă un moment agravant care trădează situaţia. Asta vorbeşte clar că s-a încercat muşamalizarea cazului. Deontologia profesională îl obligă pe Valeriu Zubco să fie aici pînă la consumarea juridică a cazului. Plecarea lui peste hotare l-a descalificat şi în acest sens insistenţa cu care vorbeşte despre faptul că toate acuzaţiile la adresa sa i-au afectat familia, nu au niciun rost. El este cel care prin acţiunile sale a afectat imaginea familiei sale", a apreciat Anatol Ţăranu.

În opinia expertului, în urma acestui caz, societatea moldovenească trece un test. "Sau sîntem o ţară europeană în care legea se respectă sau o ţară asiatică în care legea nu se respectă. Dacă procurorul general nu va pleca sau nu va fi demis, asta înseamnă că Moldova nu a trecut testul europenizării", a mai spus analistul politic, Anatol Ţăranu.

Omul de afaceri Sorin Paciu, în vîrstă de 34 de ani, proprietarul unei cariere de piatră din raionul Glodeni, a fost omorît pe 23 decembrie 2012, la o vînătoare. Potrivit Agenţiei "Moldsilva", la vînătoare au participat 32 de persoane, împărţite în două grupuri, inclusiv preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Gheorghe Creţu, procurorul general Valeriu Zubco. Cazul a ieşit la iveală abia pe 6 ianuarie, cînd liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a anunţat într-o conferinţă de presă că Sorin Paciu a fost omorît din imprudenţă de Valeriu Zubco. Mocanu i-a acuzat pe Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat că tăinuiesc fapta. Procuratura raionului Făleşti a anunţat că principalul suspect în acest caz este vicepreşedintele Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu. Acesta neagă toate acuzaţiile care i se aduc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?