X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Val de nemulțumiri în Turcia: "Unde sînt salvatorii, ce-ați făcut cu banii strînși din taxa pe cutremur?"

8 feb. 2023,, 15:09   Externe
2474 0

Statul turc a strîns miliarde de dolari dintr-o taxă specială, care ar fi trebuit să meargă în prevenirea dezastrelor și dezvoltarea serviciilor de urgență.

Turcii se plîng acum că dezastrul nu a fost în niciun fel prevenit, iar intervenția autorităților este lentă sau, în unele cazuri, inexistentă, condamnîndu-i pe supraviețuitorii prinși sub ruine, scriu BBC și The Guardian, citați de libertatea.ro. Analiștii și opoziția spun că banii au fost cel mai probabil folosiți în alte scopuri.

Oamenii au început să fie tot mai furioși în Turcia, acuzînd răspunsul lent și inadecvat al autorităților la puternicul cutremur care a provocat deja peste 9.500 de morți în cele zece provincii afectate și în Siria vecină, într-un moment în care șansele de a găsi supraviețuitori se reduc cu fiecare oră, scrie The Guardian.

„Nu există nici măcar o singură persoană aici. Suntem sub zăpadă, fără casă, fără nimic”, a declarat pentru Reuters Murat Alinak, un supraviețuitor din Malatya, care a rămas fără adăpost și nu își găsește rudele.

Există mai multe exemple în care intervenția autorităților pare să fie redusă sau inexistentă.


În ciuda situației critice, nicio echipă de salvare nu ajunsese în orașul Gaziantep în primele 12 ore de la dezastru, așa că apropiații victimelor și polițiștii locali începuseră să caute singuri, printre ruine, au declarat martorii pentru AFP. Cînd salvatorii au venit în cele din urmă luni seara, au lucrat doar cîteva ore înainte de a se retrage pentru noapte.

Numeroși turci s-au declarat furioși și de felul în care s-a intervenit în provincia Hatay, unde cutremurul a dărîmat mai multe clădiri guvernamentale, inclusiv filiala locală a agenției turce de intervenție în caz de dezastre, AFAD.

„Sunt atît de supărat”, a declarat analistul Gönül Tol, de la Middle East Institute, un think-tank din Washington. „Oamenii încearcă să-i scoată pe cei dragi prinși sub dărîmături. Este frig, plouă, nu există electricitate”, a spus acesta.

În lipsa salvatorilor, voluntarii au spus că vor trebui să intervină ei înșiși pentru a încerca să salveze ce se mai poate salva.

„Mergem în diverse locuri pentru a ajuta oamenii care inițial trebuiau să fie salvați de Semiluna Roșie, dar unde nu vine niciun ajutor”, a declarat Ceren Soylu, membru al unui grup de voluntari înființat de Partidul Iyi, un partid de opoziție de dreapta, potrivit The Guardian.

Murat Harun Öngören, un coordonator al AKUT, cea mai mare organizație de ajutor și salvare a societății civile din Turcia, a declarat că eforturile de a ajunge la persoanele afectate din sudul Turciei au fost grav îngreunate de vremea rece și de ger – precum și de mărimea zonei afectate.

Pe fondul acestei disperări, nemulțumirea crește din ce în ce mai mult în legătură cu așa-numita „taxă de cutremur” percepută de guvernul turc populației, care ar trebui să fie folosită pentru prevenirea dezastrelor și pentru dezvoltarea serviciilor de urgență.

Fondurile ar fi trebuit să finanțeze de asemenea proiecte de consolidare a clădirilor și de pregătire a orașelor pentru a face față mai bine cutremurelor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?