Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un sfert din populația globală se confruntă cu lipsa apei. Care sînt cele mai afectate țări

16 aug. 2023,, 21:15   Externe
2454 0

Cel mai nou raport al Institutului de Resurse Globale (WRI) arată că un sfert din populația globului se confruntă cu „stres hidric extrem”, adică lipsa totală a apei, informează SkyNews.

25 de țări sînt afectate de această penurie, între care Bahrain, Cipru, Kuweit, Liban și Oman.
Conform aceluiași raport, 50% din populația lumii îndură un nivel extrem de ridicat de stres hidric cel puțin într-o lună din an, iar WRI prevede că procentul va crește la 60% pînă în 2050.

„Oamenii se gîndesc la schimbările climatice ca fiind cea mai mare amenințare existențială a omenirii. Dar stresul cauzat de lipsa apei este arma mortală. Apa este esențială în aproape fiecare criză cu care ne confruntăm, pentru că, atunci cînd nu avem suficientă apă, nu producem cantități suficiente de hrană și energie. Nu putem menține oamenii sănătoși, incendiile se intensifică, oamenii migrează, apar conflicte”, a spus Crystal Davis, director global al programului WRI pentru hrană, pămînt și apă, anunță Noi.md cu referire la libertatea.ro

Ce este stresul hidric și ce impact are asupra unei țări

Stresul hidric este calculat în funcție de cantitatea de apă pe care o are la dispoziție o țară și o poate folosi pentru a satisface necesarul cerut de populație. „Cînd o țară folosește 100% din rezervele disponibile, de obicei vei începe să vezi că se întîmplă cîteva lucruri rele. Nivelul apelor subterane scade, rîurile seacă, lacurile seacă, zonele umede se usucă și vedem acest lucru în locuri din Orientul Mijlociu, cum ar fi Irak și Iran”, a declarat Charles Iceland, director al Inițiativelor privind apa dulce la WRI.


Stresul hidric are un impact uriaș în special asupra agriculturii și a producției de energie.

Cele 25 de țări care se confruntă în prezent cu stres hidric extrem sînt: Bahrain Cipru Kuweit Liban Oman Qatar Emiratele Arabe Unite Arabia Saudită Israel Egipt Libia Yemen Botwana Iran Iordan Chile San Marino Belgia Grecia Tunisia Namibia Africa de Sud Irak India Siria Care sînt soluțiile? Conform unui calcul al WRI, un cost de 1% din produsul intern brut (PIB) global poate asigura necesarul de apă pentru întreaga lume pînă în 2030.
Printre metodele care pot fi utilizate în acest scop se numără eficientizarea utilizării apei în agricultură, tratarea și reutilizarea apelor uzate. Însă, punctează WRI, aceste soluții vor fi greu de pus în aplicare fără voința politică și sprijinul financiar necesare.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?