X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Un fost președinte al SUA a vorbit despre reacția lui Elțin la extinderea NATO

19 sep. 2022,, 11:25   Externe
2783 0

Fostul președinte american Bill Clinton a declarat că a discutat cu omologul său rus Boris Elțin despre posibila extindere a NATO spre est. Acest lucru a fost anunțat de politicianul american într-un interviu pentru CNN.

Extinderea NATO

Fostul președinte american l-a întrebat pe Elțin dacă crede că SUA vor lovi Rusia ca urmare a extinderii către est a alianței nord-atlantice. Liderul rus ar fi reacționat negativ, a spus Clinton.

Politicianul american a subliniat că nu consideră Statele Unite responsabile pentru escaladarea crizei din Ucraina din cauza includerii țărilor din Europa Centrală și de Est în NATO.

„M-am uitat la el [Elțin] și l-am întrebat: „Chiar crezi că aș folosi o bază aeriană în Polonia pentru a bombarda Rusia?”, la care răspunsul a fost: „Nu, dar mai multe bunicuțe firave din partea europeană a Rusiei cred în aceasta, deoarece memoria lor istorică include amintiri despre Hitler, iar cea a bunicilor și bunicelor acestora – despre Napoleon». Am răspuns că recunosc acest lucru”, a spus fostul președinte al SUA.


Potrivit istoricului și lingvistului Noam Chomsky, Clinton și-a încălcat promisiunea față de Elțin de a nu extinde NATO spre est. El a amintit că fostul lider american George W. Bush a fost de acord cu președintele sovietic Mihail Gorbaciov că NATO nu se va deplasa „un centimetru” spre est în schimbul aderării Germaniei unite la alianță. Cu toate acestea, în 1997, Clinton și-a încălcat cuvîntul și a invitat Grupul de la Vișegrad să se alăture NATO.

Invitație la NATO

Politicianul american a adăugat că extinderea alianței pe teritoriul Europei de Est a făcut posibilă evitarea unei crize mai timpurii în regiune. El a subliniat că SUA „au făcut ceea ce trebuie la momentul potrivit”. „Dacă nu am fi făcut asta, criza ar fi putut avea loc chiar mai devreme”, a sugerat el.

„I-am oferit Rusiei nu numai statutul de partener special NATO, ci și perspectiva aderării”, a spus fostul președinte american.

Clinton a recunoscut că a sugerat că Rusia să combine capacități pentru a contracara amenințările comune atît din partea „actorilor nestatali, cît și din partea țărilor autoritare care vînd arme chimice, biologice și nucleare organizațiilor teroriste”.

Clinton a menționat anterior că le-a oferit omologilor săi ruși, Boris Elțin și Vladimir Putin, posibilitatea aderării Rusiei la NATO. „În tot acest timp am ținut deschise ușile NATO pentru intrarea Rusiei, ceea ce i-am spus clar lui Elțin, și apoi succesorului său Vladimir Putin”, a subliniat el.

Reacția Rusiei

Putin a reamintit, de asemenea, conversațiile cu Clinton despre posibila intrare a Rusiei în NATO. În timpul ultimei vizite în Rusia a celui de-al 42-lea președinte american, acesta l-a întrebat cum va reacționa America la aderarea Moscovei la alianță.

„Nu voi dezvălui toate detaliile acestei conversații, dar reacția la întrebarea mea a părut, să zicem, foarte restrînsă, iar modul în care americanii au reacționat cu adevărat la această oportunitate poate fi văzut de fapt în pașii practici către țara noastră”, a remarcat președintele rus.

Într-un interviu cu regizorul american Oliver Stone, lansat în 2017, Putin a vorbit și despre vizita lui Clinton în Rusia. Potrivit președintelui rus, colegul său a susținut intrarea Rusiei în NATO. „Ei bine, nu sînt împotrivă”, a spus Clinton, provocînd îngrijorare pentru delegația care îl însoțea.
Zaharova a anunțat disponibilitatea Rusiei pentru dialog cu Statele Unite

Moscova este pregătită pentru dialog cu Washingtonul în cazurile americanilor Brittney Griner și Paul Whelan condamnați în Rusia, dar misiunea diplomatică americană nu asigură o comunicare adecvată cu diplomații țării gazdă pentru a furniza conducerii SUA informații de fond cu privire la problema relevantă.

Acest lucru a fost scris luni de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său Telegram.

Diplomatul a atras atenția asupra unui raport CNN care o citează pe Cheryl Griner, soția lui Brittney, că rudele americanilor condamnați în Federația Rusă nu au putut obține o explicație clară de la președintele american Joe Biden cu privire la cererile Rusiei pentru un schimb de prizonieri.

„Adevărul este că, în loc să-și îndeplinească îndatoririle oficiale directe – menținerea contactelor cu diplomații țării gazdă – Ambasada SUA la Moscova este angajată într-un fel de nebunie mediatică. Ei produc videoclipuri la scară industrială despre conducerea și politicienii ruși, publică „imagini amuzante”, iar în pauze studiază străzile Moscovei după „odihnă”, a subliniat ea. „Am declarat de multe ori că sîntem pregătiți pentru negocieri pentru a decide soarta cetățenilor americani condamnați în Rusia și a celor rușiîn SUA. Dacă Ambasada SUA la Moscova are un minut de timp liber, îi vor spune despre asta președintelui Biden, care la rîndul său le va spune rudelor lui Whelan și Griner”.

Vineri, președintele american Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe rudele lui Griner și Whelan. După întîlnire, autoritățile americane au anunțat că intenționează să folosească „toate oportunitățile disponibile” pentru a-i returna pe compatrioții condamnați în Rusia în patria lor.

Greiner a fost condamnat în Federația Rusă pentru contrabandă cu ulei de hașiș, Whelan - pentru spionaj. Washingtonul a oferit anterior Moscovei să schimbe omul de afaceri rus Viktor Bout, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea în Statele Unite pentru trafic de arme, cu Greiner și Whelan. Schimbul de prizonieri a fost unul dintre subiectele unei conversații telefonice între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Anthony Blinken, la sfîrșitul lunii iulie. După cum a declarat partea rusă la sfîrșitul conversației, Lavrov și-a îndemnat colegul american să revină la „diplomația liniștită” în această problemă. Ulterior, în presa americană au apărut informații, citînd surse anonime, că Rusia s-a oferit să adauge la schimb încă un cetățean rus întemnițat în țările occidentale.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?