Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

SUA: De ce se ceartă Biden cu statul Texas?

27 ian. 09:20   Externe
2846 0

Administrația președintelui democrat Joe Biden se află în prezent într-o dispută cu statul Texas, după ce oficialii republicani care conduc Lone Star State, așa cum este cunoscut statul din partea central-sudică a Americii, au adoptat măsuri agresive pentru a stopa afluxul de imigranți ilegali care traversează frontiera cu Mexicul.

Disensiunile dintre guvernul federal de la Washington și autoritățile din Austin exemplifică relațiile tensionate și problemele multiple cauzate de criza de la granița de sud a Statelor Unite, despre care criticii spun că a fost amplificată de agenda progresistă a lui Biden și de eșecul lui de a stopa imigrația ilegală.

Guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott, a lansat așa-numita Operațiune Lone Star în martie 2021, invocînd o creștere a trecerilor ilegale ale frontierei de sud și a traficului de fentanil după ce Joe Biden a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite. Operațiunea este un efort comun al Departamentului de Siguranță Publică din Texas și Deartamentul militar din Texas, declanșat odată cu creșterea semnificativă a numărului de treceri frauduloase ale frontierei americano-mexicane, transmite Noi.md cu referire la g4media.ro.

Abbott a declarat stare de urgență în majoritatea districtelor din Texas aflate de-a lungul graniței – o declarație pe care a reînnoit-o cel mai recent în mai 2023 pentru 58 de districte.

În cadrul programului, Abbott a desfășurat Garda Națională din Texas la graniță, a sporit finanțarea pentru aplicarea legii locale și a căutat să crească barierele fizice. În mai 2023, el a anunțat, de asemenea, desfășurarea unei grupări speciale, denumite “Texas Tactical Border Force.”


Potrivit paginii oficiale a guvernatorului, “Greg Abbott, Departamentul de Siguranță Publică din Texas (DPS) și Garda Națională din Texas continuă să lucreze împreună pentru a securiza granița; a opri contrabanda cu droguri, arme și oameni în Texas; și a preveni, detecta și interzice activitatea criminală transnațională între porturile de intrare.”

Conform datelor oficiale, de la lansarea Operațiunii Lone Star, “efortul mai multor agenții a dus la peste 496.700 de rețineri de imigranți ilegali și la peste 38.700 de arestări penale, cu peste 35.100 de trimiteri în judecată. În lupta împotriva crizei fentanilului, forțele de ordine din Texas au confiscat peste 454 de milioane de doze letale de fentanil în timpul acestei misiuni la frontieră.”

Potrivit guvernatorului Abbott, “Operațiunea Lone Star continuă să umple golurile periculoase create de refuzul Administrației Biden de a securiza granița. Fiecare persoană care este reținută sau arestată și fiecare gram de droguri confiscate ar fi ajuns altfel în comunitățile din Texas și din țară, datorită politicilor de frontieră deschise ale președintelui Joe Biden.”

Disputa dintre Washington și Austin s-a intensificat în decembrie și a fost determinată de evenimentele petrecute pe o mică porțiune ce mărginește fluviul Rio Grande, care a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri pentru imigranții care traversează ilegal din Mexic.

În cadrul Operațiunii Lone Star, Abbott a încercat să blocheze sau să descurajeze intrarea în statul său prin instalarea a aproximativ 30 de mile (48 km) de bariere din sîrmă ghimpată în Shelby Park din apropiere de orașul Eagle Pass. Membri ai Gărzii Naționale din Texas au fost observați în timp ce amplasau sîrma ghimpată, ei interzicînd totodată accesul în zonă pentru agenții de frontieră din US Border Patrol, o agenție federală.

Soldații din Texas și membrii Gărzii Naționale au fost desfășurați în număr mare în Shelby Park încă din vara trecută, cînd mii de imigranți au traversat ilegal din Mexic. Texas a preluat controlul parcului în această lună și a interzis intrarea agenților Poliției de Frontieră.

În acest context, mai trebuie menționat că, în octombrie trecut, procurorul general din Texas, Ken Paxton, a dat în judecată Administrația Biden după ce agenții federali au tăiat sîrma ghimpată pentru a salva imigranții aflați în pericol. Plîngerea susținea că agenții au recurs la distrugerea proprietății statului pentru “a asista” imigranții în eforturilor lor de a penetra frontiera.

Guvernul de la Washington a contestat însă în justiție deciziile oficialilor din Texas și, după mai multe decizii luate de curțile de apel, problema a ajuns în fața Curții Supreme de la Washington. Luni, forul suprem a decis în favoarea Administrației președintelui Biden în conflictul cu Texas.

Judecătorii au hotărît, cu o majoritate de 5-4, că US Border Patrol poate tăia sau chiar îndepărta gardul de sîrmă ghimpată ridicat de Garda Națională din Texas.

Departamentul de Justiție a susținut că gardul îngreunează activitatea agenților Poliției de Frontieră, deoarece reprezintă un pericol atît pentru imigranți, cît și pentru forțele de ordine. Aceasta după ce unii dintre imigranții ilegali s-au tăiat în sîrmă în timp ce încercau să penetreze frontiera americană.

A doua zi după hotărîrea Curții Supreme, Departamentul pentru Securitate Internă a cerut Texasului să îi acorde “acces deplin” la graniță pînă pe 26 ianuarie, potrivit unei scrisori obținute de CNN.

Texasul a declarat că zona Shelby Park din Eagle Pass este deschisă publicului, dar agenții US Custom and Border Protection au fost blocați să o acceseze, potrivit scrisorii. Experții juridici spun că există un motiv evident pentru decizia Curții Supreme: Constituția prevede că controlul granițelor națiunii este o chestiune federală.

14
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?