X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Serbia va solicita o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

3 feb. 11:45   Externe
2192 0

Belgradul va solicita o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu situația din Kosovo, a declarat președintele sîrb, Aleksandar Vucic. Anunțul a fost făcut la o zi după ce Priștina a emis un decret prin care interzice tranzacțiile cu dinarul sîrb de la 1 februarie și stipulează că toate plățile vor fi efectuate doar în euro.

„Guyana prezidează acum Consiliul de Securitate. Din păcate, ei recunosc «Kosovo», dar aici nu există drept de veto, este nevoie de o majoritate de nouă membri și vom vedea dacă vom reuși să obținem o majoritate”, a spus președintele Vucic.

Însă, în opinia sa, chiar și țările care au recunoscut așa-numitul „Kosovo” ar vota în favoarea organizării sesiunii de urgență, întrucît înțeleg bine consecințele „deciziei criminale” a premierului de la Pristina, Albin Kurti, de a opri tranzacțiile de plată cu Serbia.

Aleksandar Vucic a mai spus că Serbia - care în relația cu minoritatea sîrbă din Kosovo utilizează dinarul - va lua toate măsurile pentru a le permite acestora să își primească veniturile.

Șeful statului sîrb a declarat că întîlnirea sa cu reprezentanții statelor din Grupul celor cinci țări mari aliate Kosovo (SUA, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia) de la începutul acestei săptămîni a fost dificilă, dar că aceștia au împărtășit punctul de vedere al Serbiei cu privire la eliminarea dinarului în Kosovo-Metohija și că a fost surprins de poziția „relativ corectă” a SUA în această chestiune.


Precizăm că guvernul kosovar a interzis băncilor și altor instituții financiare din zonele populate de sîrbi să folosească dinarul în tranzacții locale. Banca Centrală a Kosovo a emis noile reguli vara trecută.

Cea mai mare parte a Kosovo folosește euro, chiar dacă țara nu face parte din Uniunea Europeană.

Dar părți din nordul Kosovo, populate în mare parte de etnici sîrbi, continuă să folosească dinarul și mulți acolo se bazează pe guvernul Serbiei pentru sprijin financiar, adesea livrat în dinari și în numerar. Interzicerea acestei valute este de natură să reaprindă tensiunile în aceste orașe și sate, unde mulți oameni lucrează sau au lucrat pentru instituții sîrbe cu salarii sau pensii plătite în dinari.

La sfîrșitul războiului din 1999, Kosovo, pe atunci provincie sîrbă, alesese ca monedă marca germană - dinarul iugoslav fiind în curs de dispariție. În 2002, cînd euro a devenit mijloc legal de plată în Germania, Kosovo i-a urmat exemplul și a făcut din acesta moneda sa națională de facto, dar nu există niciun acord oficial cu Uniunea economică și monetară europeană.

9
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?