Transnistria stiri: 1440
Preşedintele stiri: 4049

Nu există riscul vreunei invazii în Moldova. Opinie

16 mai. 2022,, 11:00   Externe
8997 0

În Moldova nu există riscul nici unei invazii, cu excepția cazului în care aici va avea loc o provocare murdară.

Această opinie a fost exprimată de cunoscutul jurnalist Valerii Demidețki, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", relatează Noi.md.

Totodată, el și-a exprimat susținerea pentru poziția președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a explicat provocările care au avut loc anterior în Transnistria, tentativele de atacuri teroriste prin unele reglări de conturi interne în regiune.

"Cred că acesta este un pas înțelept din partea ei. Îmi pot imagina presiunea sub care se află. Presiunea este una enormă. Noi aflăm acum, de exemplu, că, pentru a adera la Uniunea Europeană, din anumite motive trebuie să renunță la gazul rusesc de la Gazprom. Adică sîntem expuși ca astfel de carne de tun. Băieți, dacă doriți să obțineți o altă bucată de hîrtie, statut, atunci vă faceți rău. În același timp, să nu uităm că aceeași Turcia cu acest statut de țară-candidat la UE trăiește de 30 de ani. Și de ce noi ar trebui să ne facem rău? De ce ar trebui să ridicăm acum prețurile la gaze pînă la niveluri record? Este clar că economia noastră nu va rezista. În plus, în acești 30 de ani am făcut foarte puține pentru a ne pune energia și economia pe șine noi, mai economice și așa mai departe. Am păstrat vechile centrale termice și, dacă creștem prețurile gazelor acum, vom zbura pur și simplu în conductă. Acest lucru este clar pentru toată lumea. Vor crește și prețurile la energie electrică", a spus Valerii Demidețki.

În opinia sa, Maia Sandu a rezistat acestei presiuni care a apărut după atacurile și provocările teroriste care au avut loc în Transnistria, pentru că a înțeles perfect încotro am putea aluneca.


"Cînd Sandu spune că nu trebuie să ne facem griji, că securitatea va fi respectată, este foarte corect. Și pe mine mă încurajează de acest lucru foarte mult", a subliniat jurnalistul.

El a atras atenția asupra faptului că înșiși cetățenii din Transnistria s-a speriat foarte mult pe fundalul apariției a numeroase falsuri despre invazia unei părți sau a alteia.

"Dar nimic din toate acestea nu se va întîmpla acum. Toată lumea înțelege în ce fel de istorie poți intra rapid. Transnistria este foarte legată de Ucraina, mai mult decît de Rusia. Și multe interese ale businessului din Transnistria au legătură cu Ucraina, Moldova, și Uniunea Europeană. Ei furnizează Ucrainei cea mai mare parte din produsele lor prin Moldova, iar mulți politicieni din Moldova și Ucraina sînt foarte interesați de existența unui astfel de offshore transnistrean în forma sa actuală, deoarece mulți oameni fac bani foarte buni acolo. Acești bani sînt folosiți în diferite proiecte de PR, de partide politice, pentru a sprijini autoritățile și așa mai departe. În caz contrar, toate aceste caravane cu mărfuri din Odessa nu ar fi păzite și nu ar fi trecute de polițiștii de frontieră și ofițerii vamali, ofițerii de poliție și așa mai departe. Tuturor le va fi foarte dureros să piardă o asemenea sursă de venit", a remarcat Valerii Demidețki.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?