X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

NASA a generat în doi ani suficient oxigen pentru ca un câine mic să respire 10 ore pe Marte

19 sep. 2023,, 00:00   Externe
2726 0

Din 2021, roverul Perseverance al NASA cutreieră suprafața pustie a lui Marte, colectînd mostre și cercetînd zona pentru semne de viață microbiană antică.

Și datorită unuia dintre instrumentele sale științifice de la bord, numite MOXIE, a generat chiar și puțin oxigen respirabil din atmosfera subțire a planetei, o dovadă a conceptului care ar putea pune bazele eforturilor viitoare de colonizare a Planetei Roșii, potrivit playtech.ro.

Cum vom respira pe Marte

Dar agenția spațială mai are de lucru pînă cînd un astfel de dispozitiv poate genera suficient aer pentru o întreagă colonie. De la aterizarea pe planetă în 2021, MOXIE a generat doar 122 de grame de oxigen. Potrivit unui document NASA despre realizare, aceasta este aproximativ cantitatea de care un cîine mic are nevoie să respire timp de zece ore.

Deși poate părea dezamăgitor, este o performanță științifică incredibilă, avînd în vedere că a fost realizată la mai mult de o sută de milioane de mile de Pămînt.


„Dezvoltarea tehnologiilor care ne permit să folosim resursele de pe Lună și Marte este esențială pentru a construi o prezență lunară pe termen lung, pentru a crea o economie lunară robustă și pentru a ne permite să susținem o campanie inițială de explorare umană pe Marte”, a declarat Pam Melroy, administratorul adjunct al NASA. în materialul publicitar.

Performanța lui MOXIE a depășit cu mult așteptările, generînd de două ori mai multe grame de oxigen pe oră decît se aștepta NASA. De asemenea, a putut să facă acest lucru pe tot parcursul anului marțian, în ciuda condițiilor foarte variate. Instrumentul funcționează prin separarea unui atom de oxigen din fiecare atom de dioxid de carbon extras din atmosfera marțiană printr-un proces electrochimic complex.

Acest oxigen recoltat ar putea servi nu numai ca aer respirabil pentru viitorii astronauți, dar ar putea fi folosit și pentru a genera propulsoare pentru rachete, ceea ce ar putea face viitoarele călătorii pe Planeta Roșie mult mai fezabile, deoarece ar putea reduce foarte mult cantitatea de combustibil pe care trebuie să o aducem.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?