Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Germania a început greva mecanicilor de locomotivă

10 ian. 10:17   Externe
3757 0

Greva, anunțată de Sindicatul mecanicilor de locomotivă, a început pe 10 ianuarie la ora 2.00 și urmează să se încheie pe 12 ianuarie la ora 18.00. Pînă atunci, va exista un orar temporar de urgență al Deutsche Bahn.

Grevei mecanicilor de trenuri de marfă din Germania s-au alăturat și colegilor lor din sectorul transportului de pasageri - în noaptea de miercuri, 10 ianuarie, a început o grevă de trei zile a Sindicatului german al mecanicilor de locomotivă (GDL). După cum a anunțat Deutsche Bahn (DB) la primele ore ale dimineții, numeroși angajați sînt în grevă de la ora 2.00 dimineața. În sectorul transportului de marfă, protestul a început cu o seară mai devreme, la ora 18.00, potrivit dw.com.

Greva generală este așteptată să dureze pînă vineri, 12 ianuarie, ora 18.00. Pînă atunci, va fi în vigoare un orar temporar de urgență al Deutsche Bahn, fiind anulate aproximativ 80% din cursele pe distanțe lungi.

DB a explicat că orarul de urgență oferă "doar o gamă foarte limitată de servicii" de curse interurbane, regionale și pe distanțe scurte (S-Bahn). Pasagerii sînt sfătuiți să amâne călătoriile în această perioadă, dacă este posibil, sau să verifice pe site-ul oficial al DB relevanța unui anumit serviciu în funcție de orarul de urgență. Potrivit căilor ferate, biletele pentru trenurile anulate rămîn valabile: pasagerii vor putea călători în zilele următoare după grevă.

Vor exista și restricții privind transportul regional, deși volumul va varia de la o regiune la alta, a anunțat compania. Cu o seară înainte, la Frankfurt pe Main, Tribunalul regional al muncii din landul Hessa a respins în a doua instanță apelul urgent al Deutsche Bahn împotriva grevei GDL. Nu există drept de apel împotriva deciziei tribunalului.


Grevei s-au alăturat și fermierii

De data aceasta, greva lucrătorilor feroviari este agravată de faptul că are loc în același timp cu protestele fermierilor la nivel național, ceea ce ar putea duce la congestionarea autostrăzilor din Germania. Anterior, reprezentanții fermierilor aflați în grevă au anunțat că vor organiza mitinguri, demonstrații cu utilaje agricole și vor bloca intrările pe autostrăzi începând de luni, 8 ianuarie.

Protestul fermierilor a fost declanșat, în principal, de decizia guvernului federal de a anula subvențiile pentru motorină și de a pune capăt scutirii de impozitului de transport pentru utilajele utilizate în agricultură și silvicultură. În noiembrie, Curtea Constituțională germană a declarat neconstituțională utilizarea abuzivă a 60 de miliarde de euro din fonduri de împrumut, iar guvernul a fost nevoit să reducă urgent partea de cheltuieli din bugetul pentru 2024 în decembrie.

Încă nu s-a ajuns la un compromis între DB și GDL

Greva lucrătorilor feroviari este a treia și cea mai lungă de pînă acum în cadrul conflictului actual privind creșterea salarială între sindicatul GDL și Deutsche Bahn. Compania feroviară Transdev s-a alăturat și ea greviștilor.

În seara zilei de 9 ianuarie, Deutsche Bahn a solicitat GDL să revină la masa negocierilor. Ministrul german al transporturilor, Volker Wissing, a venit și el cu un îndemn către ambele părți de a începe negocierile. "Trebuie găsită o cale care să convină ambelor părți. Pentru aceasta este necesar dialogul", a declarat politicianul pentru ziarul Bild.

Pe de altă parte, liderul GDL, Claus Weselsky, a subliniat că calea ferată ar trebui să înainteze o propunere îmbunătățită. "Nu se pune problema scurtării grevei", a subliniat șeful sindicatului.

În fața jurnaliștilor, în seara zilei de 9 ianuarie, purtătoarea de cuvînt a DB Group, Anja Bröker, a calificat greva mecanicilor de locomotivă drept "inutilă", "nesăbuită" și care "impune (cererile sindicatului. - n.red.) pasagerilor". Compania căilor ferate a făcut un "pas mare" către GDL în ceea ce privește programul de lucru, dar greva "nu mai poate fi împiedicată", a spus ea.

Ce solicită sindicatul mecanicilor GDL

Mecanicii au început protestele în toamna anului 2023, după eșecul negocierilor privind tarifele dintre sindicat și concernul DB. GDL cere reducerea programului de lucru de la 38 la 35 de ore pe săptămînă pentru angajații care lucrează în schimburi. În plus, sindicatul insistă asupra unei creșteri salariale cu 555 de euro pe lună, precum și a unui bonus unic de 3.000 de euro pentru a compensa pentru efectele inflaţiei. Concernul feroviar consideră aceste revendicări nerealiste și este dispus să discute cu sindicatul doar în privința programului de lucru.

Anterior, GDL a anunțat un "armistițiu de Crăciun", de care, potrivit conducerii sindicatului, DB "nu a profitat pentru a face o propunere demnă de discuție". Sindicatul a calificat compromisul prezentat de concern pe 5 ianuarie drept "nesemnificativ și jignitor".

5
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?