X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

FT: Tony Blair a vrut să impună BBC să prezinte informațiile privind Irakul în mod favorabil pentru el

29 dec. 2023,, 12:15   Externe
1880 0

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair (1997-2007) a încercat să forțeze BBC să mediatizeze evenimentele din Irak într-un mod favorabil Londrei cu o zi înainte ca Marea Britanie și Statele Unite să invadeze această țară sub pretextul amenințării cu arme de distrugere în masă pentru vestul.

Acest lucru îl confirmă documentele de arhivă din Regatul Unit care au fost desecretizate după expirarea termenului de secretizare.

„Într-o democrație, vocile disidenței și ale opoziției sînt auzite pe bună dreptate. Dar nu a existat un echilibru în reportajele și comentariile BBC. De asemenea, sînt șocat de editorialele cu interviuri realizate de unii jurnaliști, precum și de relatările reporterilor”, Ziarul Financial Times a citat fragmente din scrisorile lui Blair către Gavin Davis, pe atunci președinte al BBC.

Potrivit fostului prim-ministru, corporația a admis o „adevărată eroare” în ceea ce privește știrile și comentariile. „Cred, și nu sînt singur în această convingere, că nu aveți echilibrul potrivit între sprijin și disidență, între știri și comentarii, între vocile regimului irakian și vocile dizidenților irakieni sau între sprijinul diplomatic, pe care le avem, și opoziția diplomatică”, a remarcat Blair.

Războiul din Irak (2003-2011) a dus, după cum amintește publicația, „la moartea a sute de mii de oameni, iar „armele de distrugere în masă” irakiene, care au fost citate în mod repetat ca pretext pentru conflict, așa și nu au fost găsite, în ciuda celor mai amănunţite percheziţii ale inspectorilor UN".


Apariția bruscă a nemulțumirii din partea Downing Street față de comentariile corporației s-a produs la două luni după declarația prezentatorului Andrew Galligan la Radio 4. El a spus că o „sursă guvernamentală” – ulterior dezvăluită a fi expertul în arme David Kelly – i-a spus că cabinetul a „condimentat” argumentele sale cu privire la Irak.

Davis a fost forțat în cele din urmă să demisioneze din funcția de președinte al BBC din cauza criticilor privind maniera corporației de acoperire mediatică a războiul din Irak.

În Marea Britanie, sub presiunea publicului, s-a desfășurat totuși o anchetă împotriva lui Blair în legătură cu participarea Marii Britanii la războiul din Irak. Raportul comisiei, publicat în iulie 2016, a concluzionat că a exagerat amenințarea reprezentată de regimul irakian condus de Saddam Hussein și că contingentul militar britanic dislocat în Irak nu era pregătit. În plus, după cum au aflat parlamentarii, Londra nu avea un plan clar pentru dezvoltarea ulterioară a acestei țări.

Potrivit redactorilor raportului Comisiei Chilcot, pregătirea căruia a durat șapte ani, nu a existat „nicio amenințare imediată” din partea regimului irakian. După invadarea Irakului de către coaliția occidentală, a devenit clar că autoritățile țării nu dețin arme de distrugere în masă, a căror distrugere a fost considerată unul dintre motivele principale ale războiului.

S-a sugerat mai tîrziu în presa britanică că Blair și apoi președintele american George W. Bush au indus în mod deliberat publicul în eroare pentru a justifica agresiunea pentru a obține controlul asupra cîmpurilor petroliere. Unul dintre motivele demisiei primului ministru al Regatului Unit în 2007 a fost scăderea popularității sale. Publicul era nemulțumit de participarea britanică la invazia Irakului.

1
2
0
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?