Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cîți bani au fost cheltuiți pentru uciderea unui mic mamifer care a invadat Noua Zeelandă

16 apr. 00:30   Externe
1709 0

În ultimul sfert de secol, un colț îndepărtat din sud-vestul Noii Zeelande a oferit un sanctuar fără prădători pentru speciile amenințate cu dispariția, inclusiv pentru singurul papagal din lume care nu poate zbura și pentru o șopârlă care nu se găsește nicăieri altundeva pe Pământ.

Insula Chalky, un promontoriu accidentat, dar luxuriant, de 3,5 km pătrați, situat în regiunea Fiordland a statului din Pacific, găzduiește pasările micul kiwi gri (Apteryx owenii) și kākāpō, singurul papagal care nu poate zbura și despre care se crede că mai puțin de 250 de exemplare mai trăiesc în sălbăticie, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Așadar, în august 2022, când cei care se ocupă de conservarea speciilor pe insulă au identificat un singur mascul de hermelină - un mamifer asemănător unei nevăstuici, originar din Eurasia și America de Nord, care se hrănește cu o varietate de animale și păsări - au știut că trebuie să acționeze pentru a salva ecosistemul delicat - chiar dacă acest lucru costa o mică avere.

Departamentul pentru Conservare al țării (DOC) a lansat o acțiune majoră de biosecuritate cu implicarea experților în prinderea animalelor, câinilor, camerelor de supraveghere, elicopterelor și bărcilor, care a durat 8 luni pentru a prinde și ucide în cele din urmă mustelidul, un oficial declarând acțiunea o mare victorie.

Luna trecută, o analiză anuală publicată de comisia de mediu a Parlamentului din Noua Zeelandă a dezvăluit prețul misiunii de prindere a herminei: aproape jumătate de milion de dolari neozeelandezi (aproximativ 300.000 de dolari). Cifra a ridicat semne de întrebare pe rețelele sociale, un utilizator de pe X spunând: „Sunt pentru protejarea animalelor pe cale de dispariție, dar la naiba”. Între timp, grupul de lobby de dreapta Uniunea Contribuabililor din Noua Zeelandă a întrebat: „Ce au folosit pentru a-l ucide - rachete?”.


Dar oficialii s-au apărat în fața criticilor. „Inacțiunea ar fi fost mai costisitoare - cu un impact potențial devastator pentru populația noastră de kākāpō”, a declarat Aaron Fleming, directorul operațiunilor DOC pentru Insula de Sud.

Prădător invadator Împreună cu celelalte mustelide - nevăstuica și dihorul, hermelina a fost introdusă în Noua Zeelandă la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a controla numărul iepurilor care distrugeau pășunile pentru oi - dar au avut un impact devastator asupra vieții păsărilor unice din țară, potrivit DOC, fiind implicate în dispariția mai multor subspecii. Potrivit DOC, speciile invazive de prădători ucid anual aproximativ 25 de milioane de păsări indigene în Noua Zeelandă, iar aproximativ 4.000 de specii indigene sunt amenințate sau în pericol de dispariție. În efortul de a le proteja, Noua Zeelandă a cheltuit peste 300 de milioane de dolari începând din 2016, urmărind obiectivul de a deveni o țară fără prădători până în 2050, a relatat luna trecută RNZ, afiliat CNN.

n cadrul programului, guvernul intenționează să eradicheze șobolanii, oposumii (un marsupial originar din Australia), nevăstuicile, dihorii - și hermelina. "(Hermelina) este un ucigaș mic, energic și foarte eficient al păsărilor și șopârlelor din sălbăticia indigenă”, a declarat Carolyn M. King, profesor emerit la Universitatea din Waikato, care a scris despre hermine și despre amenințarea pe care o reprezintă pentru sanctuarele din zona costieră.

„Sunt suficient de mici pentru a intra în vizuinele iepurilor și șobolanilor sau chiar în cuiburile în formă de cupolă ale păsărilor mici, fiind suficient de sinuoase pentru a se întoarce în interior”. De asemenea, înoată foarte bine. King a declarat că un studiu efectuat asupra unui mic grup de hermine a constatat că aproape jumătate dintre acestea înotau fără oprire „mai mult de o oră”, ceea ce implică un „risc permanent de vizite sau invazii periodice” ale micilor mamifere pe insulele aflate pe o rază de 3 până la 5 kilometri de țărmul continental.

Aceasta include insula Chalky. „Este posibil să fi înotat până la insulă sau să se fi agățat de lemnele în derivă”, a spus Fleming despre intrusul devenit infam.

Insula Chalky și insulele vecine Passage au fost scăpate de prădători încă din 1999, în urma primei campanii de eradicare herminei, potrivit DOC. Iar pentru Fleming, recenta prezență a animalului nu face decât să sublinieze importanța planului "Fără prădători 2050". „Dacă eradicăm complet hermelinele din Aotearoa (Noua Zeelandă), eliminăm costurile atacurilor, iar fauna noastră sălbatică poate prospera alături de noi”, a spus el.

2
0
1
6
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?